Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret s ravnateljima

VIDEO: Kardinal Bozanić družio se s djecom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas se u Velikoj Gorici susreo s ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Zagrebačke županije, a susretu su nazočili i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te državna tajnica u Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa Diana Vican.

Govoreći o školi kao mjestu oblikovanja identiteta, kardinal je istaknuo kako je zadaća suvremene škole promicanje odgoja i obrazovanja te napomenuo kako škola pridonosi izgradnji vlastitoga identiteta. Ocijenio je kako su za izgradnju identiteta i socijalizaciju posebno važni prenošenje naslijeđa i znanja s odraslih na mlađe te ono preko institucija (obitelj, škola i Crkva) i osobno formiranje. Kardinal smatra kako imati isti identitet znači osjećati istu pripadnost, što, kako je napomenuo, znači imati bliskost, solidarnost, obveze ljubavi i poštovanja prema vlastitoj povijesti, tradiciji i zemlji.

Pročitajte i ovo Učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kako će se realizirati? Izazovi jednosmjenske nastave: Polovica škola treba nadogradnje, nema kapaciteta ni infrastrukture, svima fale učionice... Andrija Jarak uživo s Marinkom Krešićem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "ne smije biti ključna referenca" Generalski zbor o prednosti pri zapošljavanju na mjesto školskih ravnatelja: ''Hrvatski branitelji ne bi trebali biti priveligirani"

‘U slaganju vlastitog identiteta veoma je bitna sigurnost u izvore koje posjedujemo’, rekao je napomenuvši kako su djeca i mladi umjesto da budu stvaratelji i proizvođači sve više uvježbani i odgajani da budu potrošači. ‘Obitelj je najodgovornija u oblikovanju osobnosti,’ istaknuo je kardinal podsjetivši kako suvremena obitelj prolazi kroz krize pa ona zbog toga može biti i zapreka na putu odrastanja i osamostaljenja djeteta. Po kardinalovim riječima zadaća škole je, uz prenošenje znanja i usvajanja vještina, socijalizacija i inkulturacija djece i mladih, jer je škola mjesto gdje se, uz znanje, stječe duhovno-moralna i socijalna formacija.

Podsjetio je i kako nas povijest uči da izgradnju i budućnost hrvatskoga društva ne možemo graditi isključivo na gospodarsko-tržišnoj osnovi, te dodao kako, vrijednosti i načela trebaju biti temelj zajedničkih napora. ‘Suvremena škola ima zadaću njegovati i čuvati kulturnu baštinu kao dio nacionalnoga i kulturnoga identiteta te osvješćivati važnost kulturne baštine,’ rekao je i dodao kako je u današnjem društvu potrebno upoznati i čuvati vlastiti religiozni, kulturni i nacionalni identitet kako bi se čovjek mogao otvarati prema drugima. Podsjetio je i kako je jedan od temeljnih razloga za uvođenje vjeronauka u škole upoznavanje, čuvanje i razvijanje vlastitoga identiteta te upoznavanje i poštivanje tuđega kulturnog, nacionalnog i religioznog identiteta.

‘Uloga vjeronauka u školama kod nas kao i u suvremenoj Europi iznimno je velika jer vjeronaučna nastava pomaže učenicima otkrivati kršćanske korijene Europe,’ rekao je kardinal Bozanić napomenuvši kako to pridonosi stvaranju novog lica Europe, koja neće biti samo pragmatično i tržišno usmjerena. Ocijenio je kako otpad od kršćanstva rađa gubitak identiteta jer ne dopušta osjećaj zajedničkoga podrijetla i pripadnosti. U ime predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova kardinalu su se prigodno obratili ravnateljica Dječjega vrtića Maslačak iz Zaprešiću Dragica Pernar, ravnateljica OŠ Svete Nedelje Anica Magdalenić te ravnatelj Srednje strukovne škole u Velikoj Gorici Stjepan Kos. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene