Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Kako u Hrvatskoj funkcionira šverc cigareta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na strastvenim pušačima duhanska industrija zarađuje milijarde. No gdje ima novca, ima i kriminala. Prošlotjedna zapljena od 39 tisuća krijumčarenih kutija cigareta samo je manji dio godišnjeg 'ulova' policije.

Šverc cigaretama u Bosni i Hercegovini, Srbiji pa i u Hrvatskoj unosan je posao u kojem se zarađuju milijuni eura. Reporter magazina 'Provjereno' istražio je kako se šverca u Hrvatskoj. 

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Slika nije dostupna DETALJI VELIKE AKCIJE Iz Dubaija preko poznate domaće luke prošvercali 35 tona cigareta za gotovo 29 milijuna kuna. Imali su i veće planove, ali uplela se hrvatska policija

Velike količine domaćih brendova namijenjene izvozu redovito se vraćaju na ilegalne tržnice.

Kako se uglavnom radilo o proizvodima Tvornice duhana Rovinj jedno se vrijeme i njih sumnjičilo za poslovanje s fiktivnim tvrtkama s područja bivše Jugoslavije. No takvo nešto nikada nije dokazano.

Da bi se cigarete prodale fiktivnim tvrtkama, potrebne su lažne markice ministarstva financija kojima bi se pravdala proizvodnja. 

2002. godine tadašnji šef Odjela za suzbijanje krijumčarenja Robert Matijević u hodniku rovinjske tvornice otkrio je čak milijun i 600 tisuća markica istog serijskog broja za crnogorsko tržište.

Munir Podumnjak iz udruge Partnerstvo za društveni razvoj tvrdi da su cigarete prokrijumčarene, jer navodno nikada nisu prijavljene na graničnom prijelazu Crne Gore i Hrvatske. 

'Ili je netko u Hrvatskoj falsificirao navedene markice ili je naručitelj tih cigareta falsificirao markice i iste poslao u TDR što bi onda impliciralo da je crnogorska država izravno uključena u šverc cigareta', tvrdi Munir.

Međunarodne norme određuju kako proizvodnja cigareta kreće tek kad je poznat kupac, a markice je naručio i platio u Ministarstvu financija. Serijski broj markica na neki je način isto što i serijski broj novčanica. Imati isti broj na više markica je nezakonito.

'Tada je bio pokrenut postupak protiv TDR-a, ali je obustavljen protiv iste tvornice zato što u samom postupku dokazalo kako tvornica duhana nije odgovorna nego je bilo odgovorno međunarodno otpremništvo', kaže Ivana Javor, načelnica za nadzor pri carinskoj upravi RH . 

Munir ističe kako je tijekom rata postavljen temelj za švercersku aktivnost. Bezakonje u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića omogućavalo je osnivanje brojnih fiktivnih tvrtki u Srbiji.

Danas TDR posluje pod neprestanim nadzorom carinske službe iako u tvornici negiraju sudjelovanje u švercu.

Od 2005. godine do danas najveća je količina zapljenjenih cigareta bila na području carinarnice Rijeka i carinarnice Osijek.

Najveće su zapljene bile na brodovima. Takvi su slučajevi zabilježeni i na Savi i Dunavu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene