Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za tržište

VIDEO Istra 'Klasterom' štiti svoj ovčji sir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istra osniva Klaster istarskih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda.

Osim što će se članovima pojednostaviti nastup na tržištu i osigurati pomoć pri povlačenju sredstava iz Europske unije, Klaster će postati nositelj zaštite izvornosti. Prvo za ovčji, a u skoroj budućnosti i za kravlji i kozji sir, te za istarsko magareće i kobilje mlijeko. Istarski proizvođači širenje proizvodnje vide upravo u udruženju.

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno" tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike

Vedran, čije obiteljsko gospodarstvo proizvede tonu ovčjeg sira na godinu, ulaskom u Klaster očekuje pozitivne promjene.

'Izlazi se na nova tržišta, postavljaju se novi uvjeti koji će pomoći napretku poslovanja', kaže Vedran Macan.

Američka novinarka želi se „udati“ za Paški sir!

Sirana Vesne Grubešić posluje punih 18 godina. Ovo je prilika da izađe iz lokalnih okvira.

'To znači zajednički nastup na tržištu svih naših proizvoda od svih naših sirana koje jesu na našem području', kaže ona.

Ulaskom u EU promijenjena su pravila igre. Zato je važna povezanost proizvođača. Situacija je sazrela uslijed sve težeg plasmana mlijeka velikim mljekarama čija je posljedica smanjena proizvodnja.

'Klaster treba izraditi i projekciju razvoja proizvodnje mlijeka, povećanje proizvodnje mlijeka, nastupa naših proizvođača mlijeka i sira na tržištu, te tržišnu valorizaciju na domaćem i stranom tržištu', ističe Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu.

Istra trenutačno raspolaže s 25 sirana. Interes za novim gospodarstvima je u porastu. Razvoju će, tvrdi Antolović, pomoći i fondovi Europske unije.

'Upravo je to najkvalitetniji način na koji EU podupire primarnu poljoprivrednu proizvodnju i razvoj na ruralnom prostoru', kaže Antolović.

Kruna Klastera, zaštita je izvornosti u prvom redu vrlo cijenjenog ovčjeg sira. Danas, za kilogram ove delicije moramo izdvojiti nemalih 150 kuna.

Nabavna cijena ovčjeg mlijeka tako je čak četiri puta skuplja od kravljeg. Proizvodit se može puno više. No svako širenje novi je trošak.

Uz već poznate blagodati Klastera, proizvođači se nadaju poticajima. Dodjeli državnog zemljišta, povećanju broja ovaca, a samim time i većoj proizvodnji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene