Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splićanin Alenko Barač Roje, 60-godišnji dobrovoljni branitelj koji je cijeli Domovinski rat proveo na bojištu, godinama živi u neljudskim uvjetima. Naime, već 10 godina živi u trošnoj kamp-kućici u splitskoj lučici u Poljudu. Preživljava s 1260 kuna opskrbnine mjesečno.


'Iako su Grad i Ministarstvo upoznati s mojim slučajem, nitko nije ništa poduzeo. Živim ka' pas. Možda i vriđam neke pse jer bolje žive nego ja', rekao nam je Roje. 

Vezani članci Slika nije dostupna Skup potpore braniteljima: 'Hrabra srca, uzdignute glave' Slika nije dostupna Je li Justin Bieber oružje u rukama PR-a, ili tinejdžer gladan publiciteta?

U nekoliko kvadrata bez struje stao je cijeli Alenkov život. Kad zapuše jaka bura, kućica se toliko trese da ju konopcima mora učvrstiti. 

'Želio bih samo kao normalan čovjek, koji je dao nešto za ovu zemlju, imati krov nad glavom, da mi ne pada kiša, da mi nije zima, da se mogu otuširat ka' čovik i da mogu imat wc ka' čovik i da mogu nešto spremit za jesti', ogorčen je Alenko. 

>> Beskućnik našao i vratio 50.000 kuna

Alenko je postao poznat u javnosti prije dvije godine po neobičnom djelu - ispred Caritasova blagovališta pronašao je torbu u kojoj je bilo 50 tisuća kuna. Nije uzeo ni lipe, nego ju je vratio vlasniku, jednoj solinskoj tvrtki. Tvrdi kako bi i danas isto postupio bez ikakva dvoumljenja. 

Alenko je sve ratne godine proveo na bojištu. Hoće li ostatak svog života provesti u ovoj derutnoj kamp kućici koju mu je svojevremeno darovao prijatelj? Kućice imaju svoj rok trajanja, no imaju li i rok trajanja i zasluge branitelja Domovinskog rata?