Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alarmantno upozorenje hrvatskih demografa! U sljedećem desetljeću Hrvatsku očekuje drastično smanjenje broja stanovnika i potpuni nestanak brojnih sela i naselja.


Višak umrlih u odnosu na rođene, Hrvatska bilježi gotovo pola stoljeća. Nesagledive posljedice proizvodi i iseljavanje najvitalnijeg stanovništva - oko 150 tisuća mladih u posljednjih deset godina, napustilo je Hrvatsku! Dok gradovi stoje kako-tako, hrvatska su sela sve pustija. Tmurno je doba hrvatskih sela. U šumama Dilj gore, nedaleko od Požege, krije se demografska istina Hrvatske. 'Sad da netko umre, mora se tražiti u drugom selu da ga sahrane', kaže mještanka Radojka Basarić.

Vezani članci Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 10 Život u Hrvatskoj: "Ima nas nekih 13 koji živimo na selu. Moj sin je upravo jučer otišao za Austriju, tako da jedan manje..." Slika nije dostupna "Moram priznati da je u dvije godine u Hrvatskoj nestalo oko 33-34.000 ljudi''

A sahrana je u Paki godinama više nego rođenja. Posljednje se dijete ovdje rodilo prije 37 godina! 'Kako će ovo selo izgledati za deset godina? Ma neće ga više biti!', kaže Radojka. Crkvena zvona više se ne čuju, trgovina je odavno stavila ključ u bravu, a dječji je smijeh u školi utihnuo prije 40 godina. U Hrvatskoj je više od 180 sela i naselja bez ijednog stanovnika. Nije to samo posljedica ratova, mnoga su sela prirodno izumrla pa je sličnih praznih škola bezbroj.

Terezija Cvjetković godinama svoj dom nije otključala gostima, naprosto jer nitko ne dolazi na ručak. 'Mladi su otišli u grad. Valjda im je tamo bolje. Ali meni je tu kao u raju', kaže ona. Požeška županija hrvatski je rekorder po broju napuštenih sela. U selima bez asfalta i struje , ostaje samo onaj tko nema drugog izbora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju