Svojim istupima prosvjeduje i sve veći broj psihijatara i psihologa protiv popularne životne trenerice Ane Bučević koja je optužena za nadriliječništvo. O njezinoj popularnosti najbolje svjedoče brojke. Na društvenim mrežama ima tisuće sljedbenika, a njezini video uratci imaju i milijunske preglede.

Galerija


U čemu je tajna popularnosti takozvanih životnih trenera (life coach)?

Vezani članci Ana Bučević - 5 Splićanka i poznata motivacijska govornica opet ljubi, objavila fotografiju s bratom srpske pjevačice Ivana Paris, Dino Bubičić (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Za ove domaće parove 2019. godina bila je kobna: Tko se sve tada razveo?

Kada je riječ o Ani Bučević, društvene mreže su eksplodirale. Dok je jedni brane, drugi kritiziraju. Na Facebooku i Instagramu Bučević ima više od 320.000 pratitelja. Održala je stotine seminara.

Objavila tri knjige. Na Youtubeu 600-tinjak objavljenih videa. Samo pet najpopularnijih broji gotovo 10 milijuna pregleda.

Termin koji često koristi je - vorteks. Najjednostavnije rečeno, vorteks bi bila paralelna stvarnost u kojoj je sve idealno. Dakle, tamo je npr. idealan partner, zdravlje, novac, sve što čovjek sebi priželjkuje. Oni koji ga zagovaraju tvrde da svaka osoba može sve to privući u život ako to zaista želi, ako pozitivno misli.

Pozitivne misli nisu same po sebi loše, ali korištenje pseudoznanstvenih metoda može biti opasno - smatra docentica Lauri Korajlija.

''Cijelo učenje Ane Bučević i sličnih kao što je ona se temelji na nekoliko psiholoških zakonitosti koje su vrlo pojednostavljene i koje se primjenjuju kao takve onda na sve ljude i na sve probleme, kad to tako radimo, onda smo na razini horoskopa. To naprosto ne može funkcionirati za sve ljude jednako'', rekla je dr. Anita Lauri Korajlija iz Hrvatske psihološke komore.

Bučević se ni danas nije javljala na naše pozive. No, u subotu je odbacila optužbe. ''U svom radu nikada nijednom jedinom sudioniku mojih edukacija nisam davala ikakve medicinske savjete, nego upravo suprotno (...) preporučujem sudionicima edukacija da snagom svog uvjerenja potaknu djelovanje lijekova koje uzimaju ili metode liječenja koju koriste (...)'', napisala je Facebooku.

Takozvani Life Coachevi su sve popularniji. U čemu je tajna? ''Problem nas stručnjaka je što smo mi nekad ljudima prenedostupni, prenepristupačni, prenerazumljivi, onda ljudi posežu za nečim što zvuči jednostavno, što može svatko doma sam napraviti i primijeniti'', kaže dr. Koralija. A sve to je vrlo sklizak teren.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju