Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vesna Pusić predsjednica Odbora za praćenje pregovora s EU, MIlanović bez funkcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor u popodnevnom dijelu zasjedanja imenovao je predsjednicu HNS-a Vesnu Pusić na čelo Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom.

Pusić je dobila potporu 84 zastupnika, među kojima su bili i zastupnici HDZ-a, dok je njih 53 bilo suzdržano.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Protuoptužba HDZ: Pusić želi opstruirati pregovore s EU Slika nije dostupna Pusić: Žao mi što u Nacionalnom odboru nema Milanovića

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, kojega je njegova stranka predlagala za predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, ocijenio je da je odlukom o imenovanju Vesne Pusić Nacionalni odbor "izgubio svoju supstancu, politički značaj i smisao".

Napomenuo je da na to imenovanje SDP ne gleda kao na personalnu odluku, jer, kako ocjenjuje, mjesto predsjednika Nacionalnog odbora nije samo funkcija, nego ima dalekosežniji simbolički značaj.

"Članovi Nacionalnog odbora su u pravilu predsjednici stranaka, čak i kad nisu zastupnici, kao što je to bio predsjednik HSS-a Josip Friščić, dok je obnašao dužnost župana, ili kao što sam bio i sam", rekao je Milanović. Po njegovu mišljenju Odbor bi zato trebao voditi predsjednik najjače oporbene stranke, jer, kako smatra, "to jamči stabilnost Saveza za Europu".

"Bez toga je Nacionalni odbor nedovoljno reprezentativno tijelo", kazao je Milanović. Naglasio je, međutim, da SDP neće napustiti Savez za Europu, jer je "to stanje duha".

Dragutin Lesar, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, kazao je kako Vesnu Pusić "određuje iskustvo jasnog opredjeljenja za Europu", podsjetivši da Pusić trenutačno obnaša i dužnost potpredsjednice u Europskoj asocijaciji liberalnih stranka.

Lesar smatra da HNS, budući nije dobio mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora, kao treća parlamentarna stranka, zavrjeđuje povjerenje zastupnika u ovom izboru.

"Funkcija predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU nije nasljedna nego izborna", kazao je Lesar u vezi s ocjenama SDP-a.

Milorad Pupovac je u ime Kluba SDSS-a ocijenio kako se nije pogriješilo birajući Vesnu Pusić za predsjednicu Nacionalnog odbora.

"Nije kritična točka to koga smo izabrali, već činjenica da Saveza za Europu nema već dvije godine", rekao je Pupovac i ustvrdio da Savez za Europu treba obnoviti, ali ne s takvim tipom sitničavosti kakav je iskazan u raspravi.

Damir Kajin (IDS) rekao je kako opozicija treba "staviti glave skupa" jer će se, u protivnom, "HDZ igrati s njima kao s malom djecom". "Treba razgovarati, a ne nadglasavati se i voditi bitku unutar opozicije", smatra Kajin, dodavši da je "u ovoj igri" opozicija pogriješila i poslala lošu poruku javnosti.

Vesna Pusić je u pojedinačnoj raspravi "umirila" Kajina navodeći kako je u demokraciji normalno da parlament ima mogućnost biranja između više kandidata.

Dodala je kako bi joj podrška SDP-a bila "čast i zadovoljstvo", ali i da neće shvatiti osobno ako to ne učine, već kao trenutačno SDP-ovo pozicioniranje. Pozvala je SDP da i dalje rade zajedno na konsenzusu da Republika Hrvatska i politički bude Europa. Pusić je dodala kako je SDP previše velika i važna stranka da bi se bez nje taj posao mogao obaviti.

Hrvatski sabor je danas zavšio s radom, a zasjedanje se nastavlja sutra ujutro.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene