Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velimir Šonje za Dnevnik Nove TV

"U neistraženim smo vodama, ali restrukturiranje Agrokora može donijeti i nešto dobro"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV u razgovoru oko krize u Agrokoru i restrukturiranja tog koncerna bio je i ugledni hrvatski ekonomski analitičar Velimir Šonje. Govorio je o prednostima restrukturiranja, ali i stvarima koje ono povlači za sobom.

Kako bi se država ovdje trebala uključiti?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za spašavanje ostalo 137 dana Doznajemo: Vlada planira izmijeniti lex Agrokor Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) IZVANREDNA SJEDNICA VLADE Plenković objavio: Novi Vladin povjerenik za Agrokor je Fabris Peruško, a njegova zamjenica Irena Weber

Namjera države da se uključi u slučaj Agrokor je već iskazana kroz donošenje Zakona (vjerojatno u srijedu). U ovom trenutku je vrlo teško reći što je najbolje zato što treba gledati interes, prije svega ukupnog gospodarstva i ukupne javnosti. Od uključenih strana, svatko ima neki svoj interes i gleda da se pozicionira tako da što manje izgubi. Dakle, jedna je priča za banke, druga je priča za manje banke i faktoring kuće, treća je priča za velike dobavljače, četvrta je za male dobavljače, a peta je na koncu za samog vlasnika. Prema tome, mislim da je ključno da u prvi plan ispliva javni interes, a to je da se tvrtka što prije pokrene u okviru novog pravnog aranžmana, bez obzira da li je to standstill, da li je to u okviru novog zakona kojeg priprema država, to ćemo tek vidjeti. Ovo su naime neistražene vode i standstill i budući Zakon ako se donese u srijedu, su nestestirani i prvi put će se tek sad testirati.

Koliko to sve može utjecati na hrvatsku ekonomiju?

Gledajte, dosad su razmjeri Agrokora malo preuveličavani u javnosti, kad se govorilo o 15 posto BDP-a, o 150.000 ugroženih zaposlenih i tako dalje. Sad već imamo neke brojke i udio Agrokora u hrvatskom BDP-u se može procjeniti negdje oko 2 posto, maksimalno 2,5 posto. To je veliko kad se uzmu u obzir i druge veze koje Agrokor ima prema dobavljačima, pa onda dobavljači dobavljača. Dakle, ekonomija je jedna mreža u kojoj su svi povezani. To je sigurno i više od tih 2 posto BDP-a, ali je znatno manje od onoga o čemu se dosad govorilo u javnosti. Dakle, nema tu nikakve panike, pogotovo u uvjetima kad potrošnja i ukupno gospodarstvo rastu, kad smo pred jednom solidnom turističkom sezonom po svemu sudeći i možda je ovo dobro vrijeme da se u uvjetima kakvog-takvog rasta još uvijek, riješi jedan ovako velik problem.

Sam proces restrukturiranja Agrokora s novim šefom, hoće li to dovesti do prodaje tvrtki i otpuštanja radnika?

U ovako kompleksnoj organizaciji kao što je Agrokor, restrukturiranje će uključivati i moguće instrumente koji su poznati u okviru onog što zovemo korporativno restrukturiranje. Dakle tu će sigurno biti i prodaja tvrtki i pripajanja i spajanja tvrkti, i restrukturiranja poslovanja, promjene proizvodnog asortimana. Dakle nema sumnje da je cijeli koncern i dio većih i srednjih dobavljača Agrokora pred poslovnim restrukturiranjem, no po mom mišljenju to poslovno restrukturiranje može donijeti i nešto dobro, jednu zdraviju gospodarsku strukturu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene