Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVANREDNA SJEDNICA VLADE

Plenković objavio: Novi Vladin povjerenik za Agrokor je Fabris Peruško, a njegova zamjenica Irena Weber

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ante Ramljak neopozivu je ostavku podnio još prošlog tjedna, i to zato da zbog sumnje u pogodovanje svojoj bivšoj tvrtki Texo Management, koja je uvrštena među savjetnike Agrokora u procesu restrukturiranja i za to primala vrlo veliku naknadu, ne bi postao prepreka postizanju nagodbe.

Premijer Andrej Plenković danas je konačno, nakon više dana razmatranja opcija, na izvanrednoj sjednici Vlade i službeno objavio tko će biti novi Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor. Na dnevnom su redu bile samo tri točke: o opozivu izvanrednog povjerenika, imenovanju novog te imenovanju njegove zamjenice. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Novi je povjerenik postao Fabris Peruško, a njegova zamjenica Irena Weber. O Perušku opširnije možete pročitati OVDJE. Plenković je kazao kako je temeljem njegova dosadašnjeg rada Peruško pripravan da preuzme zadaće izvanrednog povjerenika, a Weber je također iskusna u sustavu Agrokora. 

Istaknuo je kako su obavljene konzultacije s vjerovničkim vijećem te da su oni prihvatili ovo rješenje. Naglasio je kako očekuje da Trgovački sud, koji imenovanje mora formalno provesti, prihvati ovaj prijedlog Vlade RH. 

Podsjetimo, u ponedjeljak se razgovaralo o nasljedniku Ante Ramljaka, koji je dao neopozivu ostavku. U Banske dvore stigli su prvo koalicijski partneri, a potom i članovi privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora te čelnik Knighthead fonda Thomas Wagner, koji je kazao kako vjeruje u nagodbu.

Ramljak je neopozivu ostavku podnio još prošlog tjedna, i to zato da zbog sumnje u pogodovanje svojoj bivšoj tvrtki Texo Management, koja je uvrštena među savjetnike Agrokora u procesu restrukturiranja i za to primala vrlo veliku naknadu, ne bi postao prepreka postizanju nagodbe.

"Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci", objasnio je Ramljak razlog podnošenja ostavke.

Prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, Trgovački sud u Zagrebu može opozvati izvanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba na prijedlog Vlade.

Zakonom je definirano da izvanredni povjerenik može biti svaka osoba koja ispunjava uvjete za člana uprave sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima. On može imati i zamjenike, koje također na prijedlog Vlade imenuje sud. Sud je, također, isključivo nadležan za nadzor izvanrednog povjerenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene