Obavijesti Pretražite Navigacija
Zlouporabe položaja

‘Veliki maestro’ sutra na Vrhovnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud raspravljat će sutra o žalbama na presudu u predmetu ‘veliki maestro’, jednom od prvih većih antikorupcijskih slučajeva u kojemu su dvojica bivših potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović i Robert Peša osuđeni na 11, odnosno dvije godine zatvora zbog primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Osim njih, prvostupanjskom presudom zagrebačkoga Županijskog suda osuđeni su i voditelj Službe prodaje nekretnina toga fonda Igor Petlevski koji je kažnjen s godinu i deset mjeseci zatvora, zatim odvjetnica iz Buja Asja Piplović i njezin suradnik Mladen Jandriček, osuđeni na godinu i tri mjeseca, te zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder koji je dobio tri godine zatvora. Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem ekonomskom fakultetu Mane Medić. Osim zatvorske kazne, Matanoviću je presuđeno i oduzimanje nezakonito stečenih 250.000 eura te 125.500 kuna. On jedini pravomoćnu odluku čeka u pritvoru u kojem je od početka postupka u lipnju 2007.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Veliki maestro' Petlevskog puštaju, Matanović jedini 'maestro' koji ostaje u pritvoru Slika nije dostupna Zbog bolesti odvjetnice Ponovno odgođeno suđenje za 'veliki maestro'

Obrane osuđenika traže oslobađajuće presude ili ponavljanje suđenja, a USKOK traži veće kazne za njih, a za oslobođene preinaku presude u osuđujuću. Za žalbeni postupak Vrhovni sud je predvidio dvodnevnu sjednicu - 16. i 17. veljače. Jednogodišnja tajna antikorupcijska akcija ‘Maestro’ doživjela je vrhunac sredinom lipnja 2007., kad je uhićeno šestero osumnjičenika, među kojima i potpredsjednici HFP-a. Predsjednik države Stjepan Mesić taj je fond tada nazvao središtem korupcije, izrazivši nadu da će se uhvatiti i ‘dirigent orkestra’, a tadašnji premijer Ivo Sanader najavio je njegovo ukinuće i osnutak nove ustanove koja će se brinuti za državnu imovinu.
Jednu od prvih većih antikorupcijskih akcija poduprli su svi - od državnih čelnika, nevladinih udruga i sindikata do oporbe, koja je zbog korupcijskog skandala tražila i ostavku vlade, iz koje ministri sjede u upravnom odboru fonda, no Hrvatski sabor odbio je prijedlog HNS-a i SDP-a o iskazivanju nepovjerenja vladi. Osim ‘velikog maestra’, USKOK-ova antikorupcijska akcija urodila je i optužnicom u slučaju nazvanom ‘mali maestro’ u kojemu su bivši potpredsjednik fonda Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić nepravomoćno oslobođeni optužbe za primanje i davanje mita te zloporabu položaja i ovlasti u privatizaciji ‘Dalmacijavina’ i splitskog hotela ‘Bellevue’. Manje je poznato da je potkraj listopada prošle godine podignuta i treća optužnica kojom je i četvrti potpredsjednik HFP-a Velimir Kračun optužen za zlouporabe položaja i ovlasti. Njega se tereti da je tvrtki suoptuženoga zagrebačkog poduzetnika Ivana Odorčića (63) namjestio posao procjene vrijednosti imovine splitskog Jadroplova i tako mu omogućio oko 300.000 kuna nezakonite koristi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene