Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobični ukrasi

Velika gužva na izložbi neobičnih i starih božićnih ukrasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravo oduševljenje i veliku gužvu izazvalo je otvorenje izložbe o Adventu. Odrasli su se posjetitelji prisjetili svog djetinjstva i pripreme za božićne blagdane, dok su najmlađe očarali pokloni i razne igračke koje su se u davna vremena djeci poklanjale za Božić.

Najpoznatiji božićni ukras u Rusiji 1950-ih godina napravljen u čast velikom junaku, astronautu Juriju Gagarinu i jaslice iz 19. stoljeća samo su dio izložaka koji se mogu vidjeti u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Pročitajte i ovo Advent u Švicarskoj božićni ukrasi Ružnoća ga je skupo koštala: Zbog komentara na društvenim mrežama nije dočekao advent Advent u Zagrebu Kreativnost i inovativnost Zagreb otvorio novi natječaj za Advent, uvrštena i poznata pješačka zona

'To su neobični ukrasi koje mi danas zapravo i ne poznajemo. Željeli smo na neki način zapravo vratiti sjećanje na neke stare tipove kićenja božićnog drvca', rekla je autorica izložbe Arijana Koprčina.

>> Najveće plutajuće božićno drvce zasjalo božićnim sjajem!

Na vrlo maštovit način prikazan je Advent iz nekih davnih vremena. Od posuđa koje se isključivo stavljalo na stol za vrijeme božićnih blagdana, preko božićnih ukrasa pa sve do poklona. Ovakve su se igračke darivale djeci za Božić u 19. i 20. stoljeću. 'Sve skupa stvarno ostavlja jedan prekrasan dojam. Nekako, mi smo svi probudili djecu u sebi, a to je ono najvažnije', rekla je zamjenica ravnatelja MUO-a Vesna Ledić.

Upravo su razne igračke privukle najviše posjetitelja. Očuvanjem tradicije, htjela se poslati poruka. 'Poruka zajedništva, jer je to ono ozračje Adventa kojem svi težimo', pojasnila je Vesna Ledić.

Kako bi posjetitelje potpuno vratili u prošlost, tijekom Adventa u muzeju će posjetitelji moći izrađivati, adventske vijence, tradicionalne kolače i božićne ukrase.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene