Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve pada na leđa pacijenata

Strahovi hoće li ili neće primiti svoje lijekove u bolnicama počinju se ostvarivati: "Ovaj scenarij podsjeća na ratno razdoblje i nestašicu lijekova"

Josip Perić iz Udruge za prava pacjenata (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Perić iz Udruge za prava pacjenata (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Perić iz Udruge za prava pacjenata (Foto: Dnevnik.hr) Josip Perić iz Udruge za prava pacjenata (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Veledrogerije tužile 20 bolnica (Foto: Dnevnik.hr) Veledrogerije tužile 20 bolnica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrija iz Vinkovaca (Foto: Dnevnik.hr) Andrija iz Vinkovaca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Veledrogerije su ostvarile svoje prijetnje i do sada tužile 20 bolnica. Nekim je bolnicama dijelom prekinuta ispostava lijekova, a vinkovačkoj bolnici blokiran je račun.

Zbog duga veledrogerijama vinkovačkoj bolnici blokiran je račun. Da je velerogerijama prekipjelo, pokazale su i tužbom protiv 20 bolnica, a nekima je obustavljena isporuka pojedinih lijekova. Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je to normalno, no pacijente i javnost zanima što je s rješenjem.

Lijekove su naručivali, dobivali, trošili, ali nisu plaćali. Pa je vinkovačkoj bolnici blokiran račun. Pacijenti zabrinuti. ''Ne daj bože da dospijem u bolnicu vjerojatno ću sama morati kupiti i ponijeti lijekove. Drugog nema'', kaže Evica iz Vinkovaca.

''Jako je velika sramota. Nešto će vjerojatno vlada učiniti. Jer meni je žao naših liječnika. To su dobri liječnici'', rekao je Andrija iz Vinkovaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaže da neće odustati Kujundžić: "Ne bojim se za svoju poziciju. Jučer sam operirao u bolnici, nisam karijerni političar i ne živim od politike"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna traži se dugoročno rješnje Veledrogerijama 200 milijuna kuna: ''Ovo je tek vrh sante leda. Cjelokupna situacija za nas je neodrživa''

Dug vinkovačke bolnice za lijekove je 80 milijuna kuna. Župan uvjerava da će unatoč blokadi biti za plaće liječnicima. Osigurat će županija, a dugoročno rješenje traže od ministarstva.

''Blokada je samo za kamate za neplaćeni dug. A rješenje za ovo će naći jedino Vlada Republike Hrvatske da ozbiljno pristupi ovom problemu'', rekao je Boži Galić, Vukovarsko-srijemski župan.

Ukupni dug svih bolnica prema svim veledrogerijama je 3 i pol milijarde kuna. Među njima je i dubrovačka bolnica pa im je obustavljena isporuka nekih lijekova.

''Za pacijente u ovom trenutku to nema nikakav utjecaj za njihovo liječenje. To su za sada doista simbolične obustave koje se mogu riješiti angažiranjem dodatnih dobavljača'', rekao je Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

Da će uskratiti lijekove, krenuti u tužbe, pa čak i ovrhe veledrogerije su najavile prije dva tjedna. I pokazali su da su mislili ozbiljno - tužbom protiv 20 bolnica. Vlada nije ponudila rješenje, pa su se obratili i Europskoj komisiji.

''Nećemo moći plaćati obveze prema dobavljačima, što znači da će nam uskratiti robu, a onda to automatski znači da pacijenti građani RH, a i turisti sada neće moći dobiti potrebnu terapiju'', rekao je Jasminko Herceg iz udruženja veledrogerija.

Da normalno nastave raditi traže od Vlade pola milijarde kuna. Ministru zdravstva je to normalna situacija. ''I to je nešto što je normalno, da onaj kojem se duguje traži svoje novce. Razgovaram, mislim da sam i prije dva tri dana razgovarao s gospodinom Majetićem iz HUP-a, uistinu nema razloga ne razgovarati, dogovarati se i tražiti rješenje'', rekao je Kujundžić.

Udruga poslodavaca traži reformu zdravstva. Da je sustav neodrživ priznaje ministar financija Zdravko Marić.

''Uz mjere koje smo mi dali svoj doprinos na prihodnoj strani, nužno je napraviti mjere i na troškovnoj strani', kaže ministar.'

Loptanje između veledrogerija i bolnica na kraju pada na leđa pacijenata. ''Nije prvi put da pacijenti dolaze u bolnice i nose svoje vlastite lijekove, a ovaj scenarij podsjeća na ratno razdoblje i nestašicu lijekova'', rekao je Josip Perić iz udruge za prava pacijenata.

Strahovi hoće li ili neće primiti svoje lijekove i terapiju u bolnicama počinju se ostvarivati, a konkretnih rješenja nema. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene