Obavijesti Video Pretražite Navigacija
On nikome ne ostaje dužan

Može li se pokrenuti postupak opoziva Zorana Milanovića? HDZ razmišlja o tome, evo što o svemu kažu ustavni stručnjaci

Aktualno Galerija Damir Habijan Damir Habijan Foto: DNEVNIK.hr Mato Palić Mato Palić Foto: DNEVNIK.hr Stručnjaci o opozivu Milanovića Stručnjaci o opozivu Milanovića Foto: DNEVNIK.hr Stručnjaci o opozivu Milanovića Stručnjaci o opozivu Milanovića Foto: DNEVNIK.hr +2 Stručnjaci o opozivu Milanovića Galerija 1/7 >>
Verbalni rat između predsjednika Milanovića i drugih političkih aktera se nastavlja. Zbog njegovih istupa glasno se govori i o opozivu. HDZ priznaje da razmatra tu opciju, a za pravo im daje i dio ustavnih stručnjaka. Već po navici, nijednima od njih Zoran Milanović ne ostaje dužan.

Zbog sukoba Zorana Milanovića i Milorada Pupovca drugi put u godinu dana mandata predsjednika spominje se mogućnost opoziva.

''Mislim da je za to još prerano, razmatramo i tu mogućnost s obzirom na to da je u kratkom periodu dva puta prekršio Ustav. Ako nastavi tim putem, onda naravno da ta opcija postoji'', kazao je HDZ-ov Damir Habijan.

Iz razgovora s ostalim ključnim političkim akterima jasno je da potrebnu dvotrećinsku većinu za to u ovom trenutku HDZ ne može skupiti. Oporba ne vidi problem u Milanovićevu postupku. ''Očito da je komunicirao s onima kojima je blizak ili povezan, ne vidim tu ništa sporno'', smatra Nikola Grmoja, a Tomislav Tomašević tvrdi kako se radi o lobiranju, odnosno političkom pritisku i kaže - nije neuobičajeno.

Mirela Ahmetović kazala je kako bi Pupovcu možda bilo bolje da objasni nerazmjer svoje imovine i da bi to bilo u interesu građana.

''Kad je na dnevnom redu bila prisilna naplata o HGK-u, izvršen je pritisak na gospodina Hrebaka. Njegov glas tada je bio presudan. Je li u redu način na koji je gospodin Andrej Plenković vršio pritisak na njega da promijeni svoj stav? Evo, to je sve u politici pitanje interpretacije'', istaknuo je Stjepo Bartulica.

Da se predsjednik ogriješio o Ustav, Pupovcu i HDZ-u za pravo daje i dio ustavno pravnih stručnjaka. ''On je prekršio Ustavnu odredbu o diobi vlasti na zakonodavnu, sudbenu i izvršnu, i pokušajem pritiska na zastupnika Pupovca i Kajtazija'', smatra ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nedjelja na Facebooku Milanović: "Puhovski me uspoređuje sa Staljinom. Kasno ostvareni profa i ‘filozof' prije pedeset godina huljski je otkucavao svoje vršnjake"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužuje Novi Milanovićev status, vratio se na Pupovca: "Moram se opet javiti... Pobjegao je na Sljeme, jer ne smije na ulicu"

U cijeloj priči zanimljiva je reakcija, odnosno njezin izostanak kod spomenutog zastupnika Veljka Kajtazija. Za njega je jučer Milorad Pupovac rekao da je onaj drugi zastupnik na kojeg je predsjednik vršio pritisak. Na naše pozive i poruke o toj temi Veljko Kajtazi ni jučer ni danas - ne odgovara.

Profesorica Sanja Barić misli pak da razloga za opoziv nema. Kaže da je ovo u sferi Milanovićeva stila, ali ne isključuje mogućnost da će prijeći tu granicu kako je krenuo. Palić misli suprotno.

Vladimiru Šeksu spomenuo je kćer, za koju je naveo da je "prikladno parkirana za predsjednicu suda u Osijeku". Pogodio ga je u živac. Šeks za Dnevnik Nove TV kaže da je njegova kći pošteno izabrana, a za predsjednika Milanovića ne bira riječi. Verbalnom ratu ne nazire se kraj.

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene