Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problemi

U bolnici ih se čeka, a oni rade privatno: Ministar ima recept za doktore i liste čekanja

Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Ranko Suvar/Cropix
Bolničkim doktorima koji rade i privatno, a neophodni su za dijagnostičke postupke na koje pacijenti čekaju dulje od 270 dana treba ukinuti dopusnice za rad u privatnim ordinacijama sve dok se čekanje pacijenata na taj postupak ne smanji, piše u subotu Večernji list, pozivajući se na naputak ministra zdravstva.

Naputak takvog sadržaja ministar Vili Beroš poslao je nedavno bolničkim ravnateljima, a sve zbog cilja da se do kraja godine liste čekanja svedu na manje od 270 dana.

”U slučaju postojanja teškoća u smanjivanju listi čekanja za pojedine dijagnostičke postupke, nalaže se ravnateljima da sukladno članku 160.a Zakona o zdravstvenoj zaštiti opozovu dana odobrenja za sklapanje poslova za svoj račun iz zdravstvene djelatnosti poslodavca onim zdravstvenim radnicima čije je sudjelovanje neophodno u provođenju dijagnostičkih postupaka za postizanje cilja smanjivanja lista čekanja i to u razdoblju dok se čekanje na određeni postupak ne smanji ispod 270 dana”, stoji u Beroševu dopisu ravnateljima.

Pročitajte i ovo Molitelji na zagrebačkom glavnom trgu - 3 Prva subota u mjesecu Molitelji izašli na trgove hrvatskih gradova: Kleče i mole, a imaju jasan cilj

Pročitajte i ovo Andrej Plenković govori na CPO28 COP28 "U pitanju je budućnost naše djece": I Plenković govorio na jednom od najvažnijih svjetskih skupova: "Bogate države moraju učiniti više''

Smanjenje najduljih lista čekanja do kraja 2023. godine na manje od 270 dana zacrtano je Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) i uvjet je za povlačenje novca iz NPOO-a. Kako se rok bliži, bolnice su intenzivirale tempo, većina ih već mjesecima radi u poslijepodnevnim smjenama i vikendom kako bi smanjili dane čekanja za postupke koji su trajali po godinu dana i više. Taj je rad dodatno plaćen, ali je na dobrovoljnoj bazi.

Zbog svega zna i zaiskriti između ravnatelja i liječnika koji ne žele dodatno raditi jer su umorni, što nije čudno pogotovo ako još rade i u privatnim ordinacijama. Ravnatelji uglavnom kažu da većina liječnika surađuje, a tek manji dio njih upozorava se da bi mogli privremeno ostati bez dopusnice za privatni rad izvan bolnice, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene