Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa u Saboru

Sabor bez kvoruma: HDZ-ovci napustili parlament

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči početka sjednice Sabora, Klub HDZ-ovih zastupnika zatražio je stanku, nakon koje je uslijedila žestoka rasprava sa zastupnicima SDP-a, što je rezultiralo odlaskom HDZ-ovaca iz sabornice!

Zatupnik HDZ-a Davorin Mlakar je otvorio raspravu. 'U petak smo svjedočili načinu vođenja sjednice kako se u praksi ovoga Sabora još nije dogodilo. Mi smo iznijeli prijedloge, koji nisu prihvaćeni. Predsjedavajući treba utvrditi kvorum za donošenje odluka, a predsjedavajući je u petak to propustio učiniti, možemo priložiti fonogram. Ali ako uzmemo kao mogućnost da u Poslovniku piše da se u pravilu utvrđuje kvorum, predsjedavajući mora utvrditi kvorum ako to zatraži bilo koji od zastupnika. No, predsjedavajući je to odbio učiniti. To ponašanje prelazi sve granice pristojnog ponašanja u Hrvatskoj.  Tražimo prekid sjednice dok ne utvrdimo kako je bila vođena ona sjednica proteklog petka', rekao je HDZ-ovac Mlakar.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

SDP-ov Nenad Stazić je odgovorio.

'Ja ne znam što piše u fonogramu, ali znam da sam zatražio utvrđivanje kvoruma. To sam napravio. Nikada predsjedavajući ne broji zastupnike, nego se obrati službama. Tu mora postojati presumpcija istinitosti podataka. Jasno je postoji li kvorum i kad se glasuje, jer je vidljivo koliko je ukupno ljudi glasovalo. Što se dogodilo u petak? Oporba je izašla iz sabornice, pokušali su srušiti kvorum dok smo izglasavali mandate novih zastupnika. Nikada se to nije radilo. Zastupnici kojima smo potvrdili mandate izabrani su na izborimo i nitko pa ni HDZ rušenjem kvoruma ne može to umanjiti. Vi prezirete volju građana, vi želite pokazati da vas nije briga, ali gospodo i vašem zastupniku treba verificirati mandat. Zar želite da mi to napravimo, da nikada ne dobije mandat? Nećemo se tako ponašati, jer nismo HDZ, jer poštujemo volju naroda. Ono što se dogodil u petak je sramota. To je jedan od najsramotnijih dana. Igor Dragovan vam je u petak rekao kakva ste stranka, stranka koja na sudovima dokazuje nevinost što ste napravili,vi ste krađu htjeli nastaviti u Saboru, ukrasti dva mandata zastupnicima', oštro je odgovorio SDP-ov Nenad Stazić.

>>Dan odluke: Hoće li Sabor raspisati referendum o braku?

HDZ-ov Mlakar je nakon toga naveo povredu Poslovnika, jer  'gospodin nije govorio o temi na način koji je primjeren, govorio je, neću reći jezikom mržnje, ali da. To što on ne zna Poslovnik i ne zna voditi sjednicu ne daje mu za pravo da napada. Vrijeđa jednu stranku', uzvratio je HDZ-ov Davorin Mlakar.

Situaciju je pokušao smiriti predsjedavajući Josip Leko (SDP).

'Ovo je politička utakmica i to je legitimno. Svatko na istu stvar gleda drugim očima, nećemo sada oko toga  utvrđivati. Konstatirano je da je kvoruma bilo i u zbrajanju glasova se to vidjelo', zaključio je predsjednik Sabora.

Nakon što predsjednik Sabora Josip Leko nije uvažio prijedlog Kluba HDZ-a da se predsjednici klubova zastupnika sastanu te iz fonograma vide je li u petak bilo kvoruma ili ne, nego je nastavio sjednicu po dnevnom redu, HDZ-ovci su napustili sabornicu.

Sjednica je nastavljena raspravom o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, kojima se propisuju uvjeti koje moraju ispunjavati osobe zaposlene u dječjim vrtićima, a zabranjuje se rad u dječjim vrtićima prekršajno kažnjenima za nasilničko ponašanje u obitelji, kao i onima kojima je izrečena zabrana rada zbog nezakonitog ili neprofesionalnog postupanja na štetu djece.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iP ad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene