Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštetili RH za 671.159 kuna

Zbog Buljubašića i Mravak pod istragom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istragom utvrđeno da su petorica zaposlenika HEP-a državu oštetila za 671.159. kuna.

Policija je priopćila da je istragom utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su hrvatski državljani (55., 52., 67., 50. i 42 godine) počinili kazneno djelo zloporabe službene dužnosti i položaja oštetivši državu za 671.159,56 kuna. Iako se u policijskom priopćenju izrijekom ne spominje o kojoj se tvrtci radi, policiji je potvrđeno da se radi o HEP-u, te je stoga jasno da se radi o slučaju HDZ-ovca Rade Buljubašiča. Kazneno djelo počinjeno je tako što su osumnjičeni u razdoblju od svibnja 2006. do kolovoza 2009. godine zajednički i dogovorno Buljubašiću omogućili nepripadno zapošljavanje i isplatu plaće, bez stvarnog rada.

Pročitajte i ovo Počelo rušenje vile Frane Barbarić - 1 Bivši šef HEP-a Rušenje bespravno izgrađene vile Frane Barbarića na Hvaru: Sutra nestaje glavni dio Slika nije dostupna Svjedočio na sudu Svjedočio Buljubašić: Zbog nesposobnosti je u HEP-u prebačen u arhivu

Buljubašića su formalno rasporedili u jedan od proizvodnih pogona društva iako on tamo stvarno nije dolazio na posao. Isto tako, omogućili su mu i korist u vidu kupnje stana po povlašteno nižoj cijeni, tako da su s njim zaključili ugovor o najmu stana, a koji su kasnije toj osobi prodali po povlaštenoj cijeni.Također, Buljubašiću su omogućili i korištenje službenog mobitela uz naknadu dijela troškova, iako po važećim propisima društva na to nije imao pravo.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) zatražilo je pokretanje istrage protiv petorice djelatnika Hrvatske elektroprivrede (HEP) osumnjičenih za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, a među kojima je i direktor HEP-a Ivan Mravak (ŽDO navodi samo inicijale).

Buljubašić izbačen iz HDZ-a

Ovaj je povratnik iz Australije, koji za sebe tvrdi da je imao važnu ulogu u dovođenju Ive Sanadera na vlast u HDZ-u, sam je rekao da nekoliko dana provodi u HEP-u, a nekoliko u stranci. Afera je podigla dodatni val nezadovoljstva javnosti i kritika na račun HDZ-a da takvim ponašanjem i 'uhljebljivanjem' svojih, kako je Buljubašić sam sebe nazvao, vojnika stranke, poistovjećuje sebe i državu. Buljubašić je, inače, dobio od stranke na korištenje, a kasnije i na otkup po znatno nižoj cijeni, stan u Zagrebu.

Buljubašić je, inače, najavio da će srediti svoj status i biti zaposlen samo u stranci, no od toga ipak nije bilo ništa, budući je umjesto toga izbrisan iz članstva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene