Gotovo 3.000 žena svake godine oboli od raka dojke. Mnogima od njih prethodi višegodišnje liječenje. U tom procesu jednako kao i zdravstvena skrb, važna je emocionalna, ali i financijska pomoć okoline. Sustav u tom slučaju, ne funkcionira kako bi trebao. Potvrđuje to i slučaj Ane Mari Ljutić, za koju se danas trčalo na Bundeku.

Galerija Utrka za hrabru mamu Anu Ljutić (Foto: Dnevnik.hr) Majica za hrabru mamu Anu Ljutić (Foto: Dnevnik.hr) Obitelj Ljutić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Obitelj Ljutić (Foto: Dnevnik.hr) - 1

I dok su mnogi na odmoru, ili ga planiraju, Dinu Ljutiću odmor nije ni kraj pameti. On organizira humanitarnu utrku za svoju bolesnu suprugu.

Vezani članci Dragon Boat ekipa Zadar ima jedinu žensku Dragon Boat ekipu u Hrvatskoj! One razbijaju predrasude Obitelj Ljutić zajednički se bori s bolešću (Foto: Dino Ljutić) Dirljiva priča Ane Mari i Dina: Borba mlade obitelji kojoj pomaže cijela Hrvatska

Prije nekoliko godina dijagnosticiran joj je rak dojke. I to u sedmom mjesecu trudnoće. Mediji su je zato nazvali hrabra majka. Liječnici joj nisu davali mnogo šanse, ali ona je još tu. No posljedice bolesti su tolike da Ana nije ni znala da je rodila.

''Ona ima agresivan tumor koji u tri mjeseca pojede čovjeka. To je tumor dojke, pozitivni, ovisan o hormonima'', kaže Dino.

On radi na pola radnog vremena i brine se za njihovo dvoje djece i Anu. Bez podrške prijatelja i okoline, teško bi izdržali ovu, sad već, dugogodišnju borbu.

''Dino najbolje zna kako je to teško, koja je to borba, žrtva i za Anu i za djecu. Prebolno je o tome pričati. Teško je'', kaže Valentina Meštrić, prijateljica.

Zato su im danas trkači pokušali olakšati. ''Probudi se u čovjeku empatija i možeš zamisliti kako je to kad ti se u par godina sve pretumba i nađeš se u situaciji u kojoj nisi mislio da ćeš se naći'', rekao je Siniša Mareković.

Osim zdravstvene borbe, uvijek je prisutna i ona financijska. Osim lijekova, takvim pacijentima je potrebno je još mnogo toga. Za što zdravstveni sustav trenutačno nema resursa.

''Dajemo sve od sebe, ali to nije dovoljno, taj socijalni, psihološki aspekt nije zastupljen'', rekla je doktorica Vesna Ramljak.

Psihološka pomoć, koja je često potrebna i cijeloj obitelji, nije luksuz nego nužnost. ''I to vrlo ozbiljna, stručna pomoć treba barem 30 posto onkoloških bolesnika i ona pripada onome što se zove potporno liječenje'', kaže psihologica Ljiljana.

Uz zdravstveni, smatraju stručnjaci, u liječenje bi trebao biti uključen i mirovinski i socijalni sustav. Tada bi obiteljima poput ove, život bio kudikamo lakši.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju