Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao što smo čuli, od Nove godine očekuje nas poskupljenje plina, što će biti značajan udarac na džepove građana koji se zimi griju na plin. Već sad su računi veliki, a što će biti kad se udvostruče? Pokušali smo otkriti postoje li načini uštede tijekom sezone grijanja.


Vanjska temperatura u padu, brojke na termostatima u porastu, a onda slijedi i zbrajanje računa. Za grijanje malih, a pogotovo velikih kućanstava poput umirovljeničkih domova, troškovi su visoki. 'Troškovi u našoj ustanovi su u prosjeku 3000 kuna mjesečno, ali sad u ovim zimskim uvjetima rastu na 7000 kuna', rekla nam je Kristina Majstorović Mikolić iz Doma za starije i nemoćne osobe.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Pripremite se na nova poskupljenja: Od 1. siječnja 2020. svima poskupljuje plin, Riječanima već poskupjelo grijanje Slika nije dostupna Ušteda: Smanjite grijanje za jedan stupanj

>> Imate li zamjensko rješenje za grijanje?

Cifre bi mogle biti niže gotovo svakom kućanstvu, a stručnjaci upozoravaju da mnogi nesvjesno doslovce bacaju toplinsku energiju u vjetar. 'Uštede su moguće od 5 do 10 posto samom regulacijom sustava grijanja, znači smanjivanjem temperature na termostatu ili ugradnjom termostatskih ventila, do čak 50-80 posto u onim zgradama koje su loše toplinske izolacije', istaknula je Margareta Zidar iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Neracionalno korištenje energije nepovoljno utječe i na zaštitu okoliša, jer se potrošnjom fosilnih goriva i dodatno povećava emisija štetnog CO2 u okolišu. Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo jedan stupanj, godišnje možete uštedjeti između 3-5 posto energije za grijanje. Preporučuje se održavanje temperature do 24 stupnja u prostorijama, kao i ugradnja štednih termostatskih ventila i kondenzacijskih kotlova. Poželjno je smanjiti grijanje prostorija koje se ne koriste, te izbjegavati spuštanje temperature otvaranjem prozora. Stručnjaci također dodaju da je cijena energenata u Hrvatskoj relativno niska u odnosu na europski prosjek pa je realno očekivati rast, no uštedjeti se ipak može već danas.