Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere opreza

Ustavni sud želi promijeniti zakon o izbornim jedinicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud je uočio potrebu izvijestiti sabor o određenim problemima vezanim uz primjenu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski državni sabor.

Naime, prekomjerna odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama, po podacima Državnog izbornog povjerenstva, pojavila su se već na izborima 2007. kada je u četvrtoj izbornoj jedinici bilo oko 335.000 birača, a u devetoj oko 428.000, što je razlika od gotovo 100.000 ili nešto manje od 30 posto. Zakonom o izborima zastupnika za Hrvatski sabor dopušteno je, pak, odstupanje u broju birača od plus/minus pet posto.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to"

Iako nema novih podataka o broju birača po jedinicama, Ustavni sud je zaključio da bi na predstojećim parlamentarnim izborima međusobna odstupanja u broju birača mogla postati neprihvatljiva s ustavnopravnog aspekta ako bi Zakon o izbornim jedinicama ostao neusklađen sa stvarnim stanjem birača u 2011. godini.

>> 'Glasači sve više kažnjavaju netransparentnost'

Ustavni sud upozorava i da do odstupanja u broju birača dolazi postupno, odnosno da je riječ o prirodnoj pojavi uzrokovanoj migracijama i drugim promjenama u strukturi birača.

Osim na nužnost neodložnih izmjena, odnosno dopuna Zakona o izbornim jedinicama, Ustavni sud ukazuje i na potrebu da se u tom zakonu odrede nadležna tijela i propišu pravila tzv. postupka delimitacije, odnosno određivanja i usklađivanja područja i granica izbornih jedinica. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene