Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže Valentinovo

Uspješan brak u tri riječi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznajete osobe koje su u dugogodišnjem braku, i dalje zaljubljeni i puni poštovanja jedno prema drugome? Ili ste sami u jednom takvom?

Pišite nam na moj.report@novatv.hr što je ključno za uspješan brak pun ljubavi?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlobnica iz Manchestera Kakav brutalan prekid na Dan zaljubljenih! Slika nije dostupna Želite nešto novo? Pet valentinovskih klišeja: Hoćete li 'pasti' na njih?

Iako stalno slušamo o razvodima, prevarama te nam se ponekad čini kao da više nema uspješnih brakova prošlogodišnje istraživanje američkih znanstvenika ipak budi nadu u ljubav. I dokazuje da dugogodišnji, uspješni brakovi puni ljubavi ipak nisu tako rijetka pojava.

Studija znanstvenika Daniela O`Learyja i njegovih kolega s američkog Sveučiliša Stony Brook pokazala je koliko su Amerikanci i dalje zaljubljeni u svoje partnere i nakon 10 ili više godina braka. Zanimljivo, istraživanje je pokazalo da veliki dio parova i nakon dugo godina braka uspijeva imati intezivan ljubavni život.

U svom su istraživanju obuhvatili 274 para koji su 10 godina i više u braku. Prva stvar koja ih je iznenadila bio je podatak o tome koliko je ljudi i dalje jako zaljubljeno u svoje partnere. Na pitanje 'koliko ste zaljubljeni u svog partnera' imali su ponuđeno nekoliko odgovora na skali od 1 do 7, od 'uopće nisam zaljubljen/a' pa do 'veoma sam zaljubljen/a'. Čak 46% žena i 49% muškaraca odgovorilo je da su 'veoma zaljubljeni'. Ne zaboravite, govorimo o ljudima koji su u braku deset godina i više.

>> Romantična akcija portala Dnevnik.hr: U 3 riječi opišite osobu s kojom ste u braku ili vezi!

I što parovi koji su 10 godina i više u braku kažu da je presudno? Na vrhu popisa je ljubazno ponašanje poput čestih zagrljaja i poljubaca. Istraživači su otkrili i da je učestalost seksualnih odnosa povezana s intezitetom ljubavi, ali nije presudna: 25% onih koji u posljednjih mjesec dana nisu imali seksualni odnos istaknuli su da su svejedno 'veoma zaljubljeni'.

Fizička privlačnost je toliko moćna da i kada su parovi u krizama, poput one financijske ili možda oko podijele odgovornosti, upravo zbog fizičke privlačnosti i tjelesne bliskosti lakše prebrode krizu. Potvrdili su to parovi u sklopu istraživanja.

>> Nekoliko savjeta za opstanak braka!

Lijepo mišljenje o partneru je također jedna od zajedničkih karakteristika parova koji su u istraživanju rekli da su i dalje jako zaljubljeni. Naime, ponekad se parovi počnu uzimati zdravo za gotovo i zaborave primjećivati i cijeniti one karakteristike koje su ih u početku privukle kod njihovih partnera. Stoga je važno, kažu stručnjaci, da se i nakon više godina fokusiramo na ono lijepo kod svojih partnera i da cijenimo njihove pozitivne karakteristike. Ali da im to pokažemo.

Zajedničke aktivnosti i iskustva također također povezuju parove i održavaju intezitet u dugogodišnjim vezama. Učenje, sportovi, kuhanje, meditacija....aktivnosti u kojima možete zajedno sudjelovati su brojne.

Oni su proslavili 80. godišnjicu braka!

Nema medija koji nedavno nije pisao o paru iz Amerike koji je u braku nevjerojatnih 80 godina! John je već prešao 100, a Ann ima 97 godina. Vjenčali su se u studenom 1932. godine u New Yorku. 'Veoma smo blagoslovljeni. Sretni smo', rekao je 101-godišnji John Betar. 'Jako smo sretni. Naš se brak temelji na bezuvjetnoj ljubavi i razumijevanju. Smatramo da je to naš blagoslov', rekla je 97-godišnja Ann. Kako im je uspjelo toliko dugo i s toliko događaja ostati zajedno, objašnjava njihova kćer Renee. 'Oni imaju tu predivnu sposobnost prihvatiti sve što život pruža', kaže Renee te dodaje da je ključ u kompromisu.

>> SNIMITE Kako izgleda ljubav?

Poznajete li vi nekoga tko je u dugogodišnjem braku, ili ste sami u jednom takvom? Pišite nam na moj.report@novatv.hr što je ključno za uspješan brak pun ljubavi?
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene