Znanstvenici Genosa identificiralu su žrtve Drugog svjetskog rata nestale krajem 1944. godine


Znanstvenici Genosa analizom DNA identificirali su šest žrtava Drugog svjetskog rata koje su nestale krajem 1944. u Ljubuškom, a rezultati forenzičkih nalaza predočeni su danas članovima obitelji identificiranih žrtava.

Rezultati skeletnih ostataka još četvero žrtava u procesu su obrade.

Vezani članci Slika nije dostupna Fascinantno otkriće: Znanstvenici u jednoj hrvatskoj špilji pronašli ostatke izumrlih ljudi Slika nije dostupna Jesu li blizu pronalaska prave Mona Lise?

U Ljubuškom je 27. studenog 1944. nestalo 12 građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, a tijela su im pronađena u zajedničkoj masovnoj grobnici.

Obitelji nestalih zatražile su identifikaciju pronađenih skeletnih ostataka te uključili znanstvenike i forenzičare ISABS-a (International Society of Applied Biological Sciences) u suradnji sa znanstvenicima Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju iz Sarajeva predvođenim Damirom Marjanovićem.

Marjanović je naglasio važnost toga što su se obitelji žrtava organizirale i dale uzorke što je, istaknuo je, znanstvenicima Genosa olakšalo rad jer je omogućena usporedba DNA iz skeletnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici s tim referentnim uzorcima.

'Forenzičarima je prioritet istina i sretni smo što smo je prikazali europskoj i hrvatskoj javnosti nakon 70 godina', kazao je utemeljitelj forenzičke DNA analize u Hrvatskoj Dragan Primorac.

Istaknuo je da su postupkom identifikacije skeletnih ostataka iz perioda Drugog svjetskog rata hrvatski znanstvenici pokazali da su konstantno u samom vrhu svjetske forenzike te da je analizom DNA moguće utvrditi identitet velikog broja osoba ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata diljem Europe.

Od šestero identificiranih žrtava na današnjoj konferenciji za novinare bili su prisutni članovi obitelji četvero identificiranih žrtava koji su pritom ispričali traumatična sjećanja o tom događaju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook