Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedini na mjestu događaja

Ušli smo u Pataftinu tvornicu koju Dugorešani optužuju za zagađenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višemjesečne šutnje iz uprave tvornice T7VIS, u vlasništvu Davora Patafte, odlučili su pred našim kamerama odgovoriti na optužbe Dugorešana da ih truju spaljivanjem opasnog otpada. Ekipa Provjerenog nakon upornog praćenja slučaja, jedina je dobila dozvolu ući u krug tvornice.

Proteklih dana u redakciju su dostavljene fotografije, navodno snimljene proteklih tjedana u krugu Pamučne. Prikazuju naslage uskladištenog otpada, bala plastike, velikih bačvi i slično. Svjedočenja radnika potvrđuju – da spaljuju svašta! U tvornici, pak, oštro opovrgavaju zbrinjavanje bilo kakvog opasnog otpada.

Pročitajte i ovo Prosvjed "Za zdravlje nas i nase djece" Građani u Osijeku prosvjedovali zbog ekološke katastrofe: "Tražimo da se javno kažu sve činjenice bez prikrivanja" Mislav Barić, Udruga Zeleni Osijek - 1 Za Dnevnik Nove TV Mislav Barić iz udruge Zeleni Osijek: "Radi se o najvećoj ekološkoj katastrofi u novijoj povijesti grada i županije"

Podsjećamo, tvornica je trenutno pod 6-mjesečnom privremenom zabranom spaljivanja opasnih otpadnih ulja, koje je spaljivala protivno propisanoj dozvoli Ministarstva zaštite okoliša. Mjerenja zraka koje je naručio Grad Duga Resa po nalogu Ministarstva pokazala su kako u zraku povremeno postoje povišene razine opasnih supstanci. Ipak, gdje im je izvor, još uvijek je nepoznanica.

Državna tajnica za inspekcijske poslove, Josipa Blažević Perović kaže kako su forenzični nalazi centra 'Ivan Vučetić' pokazali da su u krugu tvornice skladištena i otpadna ulja koja spadaju u 3. kategoriju, tj. T7VIS-u dozvolom nije propisano njihovo suspaljivanje, što je dovelo do opravdane sumnje opasnosti za okoliš i ugrožavanja ljudskog zdravlja, te je protiv T7VIS-a podignuta kaznena prijava.

Iz tvornice, još nisu poslali nalaze mjerenja ispušnih plinova na dimnjacima unutar tvornice, koja su morali izvršiti po nalogu inspekcije, no ni rok za predaju tih rezultata nisu ispoštovali, potvrđuje državna tajnica Blažević Perović.
I dok nadležni utjeruju rezultate mjerenja, Dugorešani čekaju da im netko objasni je li im ili nije ugroženo zdravlje.

Čekaju već mjesecima da nadležni rastjeraju oblak sumnje koji se uvukao u njihove glave, čekaju odgovor – što ulazi u njihova pluća?! Nadležna Ministarstva još uvijek im ne mogu podnijeti odgovarajuće objašnjenje, a Uprava T7VIS-a prvi puta je pokazala spremnost na razgovor jučer, puštajući naše kamere unutar kruga tvornice. No, i dalje optužuju eko aktiviste za klevetu.

Vrlo je interesantno i istovremeno i smiješno da se proziva članica udruge i da se njeno ime spominje u kontekstu kaljanja imena tvrtke. Tvrtke koja ovdje radi, odnosno gospodari s opasnim otpadom i počela je s tom djelatnošću čak i prije nego je uopće zatražena dozvola za tom djelatnošću, kaže Lada Vrana, aktivistica Građanske inicijative.

Pred Dugorešanima je, čini se, još uvijek duga borba, koja će zasigurno imati sudski epilog. Ipak, građani vjeruju u sustav, koji ih je za sad - iznevjerio. Sustav kojem, ne treba sramota na europskoj razini, a ova u Dugoj Resi mogla bi to postati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene