Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uskoro optužnica protiv Merčepa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon smrti Muniba Suljića u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, otvorilo se pitanje može li taj događaj osloboditi Tomislava Merčepa od sudskog postupka koji se očekuje.

Naime, Suljić je bio osuđen zbog ratnog zločina u slučaju Zagrebački velesajam - Pakračka poljana. Pretpostavljalo se da bi Suljić mogao biti ključni svjedok protiv Merčepa. 

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Vjekoslava Bach nagodila se s USKOK-om Nije jedina Poznata voditeljica sve priznala i nagodila se s USKOK-om: Pogledajte koju je kaznu dobila

No, prema informacijama do kojih dolazi Jutarnji list, Suljićeva smrt neće bitno utjecati na postupak, uz ostalo i zbog toga što se protiv Merčepa vodi proces i za “Zagrebački velesajam” i za “Pakračku poljanu”, ali i zločine prije početka rata u Vukovaru.

Tužiteljstvo u Haagu istragu je vodilo pod nazivom “Operacija Atlantis”, pa je i hrvatsko državno odvjetništvo, preuzimajući predmet od tužiteljstva u Haagu, zadržalo taj naziv predmeta. 

Iz Državnog odvjetništva, saznaje se da su predistražne radnje vrlo intenzivne te da bi se protiv Merčepa vrlo brzo mogao očekivati i zahtjev za provođenje istrage, te optužni prijedlog. 

Tužiteljstvo u Haagu istragu je vodilo pod nazivom “Operacija Atlantis”, pa je i hrvatsko državno odvjetništvo, preuzimajući predmet od tužiteljstva u Haagu, zadržalo taj naziv predmeta

Kada će se to točno dogoditi, ponajprije ovisi o rezultatima (pred)istražnih radnji. Te radnje vjerojatno neće otkriti ništa novo što već nisu otkrili istražitelji u Haagu. 

No, postupak je nužan zbog usklađenja procedure u Hrvatskoj s onom iz Haaga. Haaški sud, pa tako i Tužiteljstvo, rade po anglosaksonskom pravu, pa je tako dobivene rezultate istrage nužno uskladiti s hrvatskim zakonima. Trenutak službena otvaranja poimenične istrage ovisit će o tri elementa. 

Prvo, vjerojatno će se čekati okončanje istrage protiv Branimira Glavaša jer je taj postupak u Hrvatskoj stvorio čudnu političku atmosferu. 

Drugo, sam trenutak pokretanja istrage ovisit će i o političkoj volji, ne samo u Državnom odvjetništvu nego i u drugim društvenim krugovima koji bitno utječu na takve postupke u nas. 

I treće, pokretanje mogućeg istražnog postupka, u velikoj mjeri ovisi o kapacitetu zagrebačkog Županijskog suda pred kojim će se vrlo vjerojatno postupak i voditi.

Pred tim sudom trenutačno se vodi nekoliko velikih istraga, a najvažnija je ona protiv Glavaša, pa bi otvaranjem još jedne tako opširne istrage mogao doći u pitanje normalni rad suda. 

S obzirom na činjenicu da se Državno odvjetništvo “opeklo” na predmetu Glavaš, time što nije tražilo pritvor, ovaj put će, očekuje se, kada dođe do zahtjeva za otvaranje istrage, oni automatski zatražiti i pritvor za Merčepa. To će još više zakomplicirati slučaj jer pritvorska mjera traži i hitnost u postupku. 

S obzirom na činjenicu da će se otprilike usporedo odvijati i mamutski procesi Ademi, Norac, Petrač i Glavaš, zagrebački Županijski sud mogao bi doći u ozbiljne probleme jer neće imati kapacitete, za vođenje svih postupaka. 

Ako će istraga završiti zahtjevom za suđenjem, ono može biti ili u Vukovaru ili u Zagrebu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene