Gotovo 3.000 pacijenata i 60 obiteljskih liječnika iz Hrvatske, sudjelovalo je u pilot projektu nove zdravstvene aplikacije.


Pacijenti su, putem aplikacije u nekoliko sekundi zatražili i dobili recept, uputnicu ili neki korisni savjet. Projekt se sada širi na bolnice. Međutim, tu nije kraj. Uskoro će naručivanje biti moguće i putem televizora. 'Puno sam u tom pogledu samostalniji jer ne moram za mnoge stvari za koje sam do sada ovisio o drugome, mogu sam. Jer puno vremena provodim za računalom, jednostavno se ulogiram i obavim te neke stvari', rekao je Damir iz Zagreba.

Vezani članci Koronavirus, bolnica Pitanje je vremena kada će i u ovoj regiji dramatično porasti broj zaraženih i umrlih. Hoće li njihovo zdravstvo to izdržati? Nedostatak liječnika u pulskoj bolnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska 30. u svijetu po dostupnosti i kvaliteti zdravstvene skrbi

Poruku obiteljski liječnik odmah može vidjeti i na nju odgovoriti unutar 48 sati. Sonja kaže kako je s ovom aplikacijom napokon izbjegla nervozu zbog dugih čekanja u ambulanti. 'Kad se recimo, obavi pretraga kod specijaliste, isto tako, nema više odlaska u ordinaciju, nego mogu slikati, bilo mobitelom ili neki pdf tog nalaza pošaljem putem portala svom doktoru', objašnjava Sonja iz Karlovca.

A liječnici napokon imaju manje poziva pacijenata. 'Ovo je mogućnost gdje se elektroničkim putem može povezati s ambulantom. Zahtjev ulazi u virtualnu čekaonicu, kao da je pacijent nazvao i najavio svoju potrebu', kaže Hrvoje Tiljak, obiteljski liječnik.

Aplikaciji se može pristupiti putem pametnog telefona, računala i tableta. No, na tome se nije stalo. 'Mi smo zajedno s kolegama s FER-a razvili jednu mogućnost da svi ti naši sugrađani mogu komunicirati sa svojim liječnikom i koristiti sustav zdravlje.net samo pomoću daljinskog upravljača svog televizora', kaže Branko Šoštarić.

Zdravstvenu aplikaciju, koja služi kao elektronički zdravstveni karton dosad je koristilo gotovo 3.000 pacijenata. No broj će se zasigurno povećati jer od rujna kreće pilot-projekt i u bolnicama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr