USKOK je, na temelju kaznene prijave istarske policije, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1954., 1988. i 1983.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja, te protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma. (10. 9. 2019.)

Galerija


USKOK sumnja kako je trojac, u razdoblju od početka lipnja do 27. kolovoza 2019., u Zagrebu i na više drugih mjesta u Hrvatskoj, krijumčario strane državljane preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom te državne granice sa Slovenijom.

Vezani članci Uhićeni Petek i drugi iz afere Janaf dovedeni na istražni sud Peteku i devet uhićenih u aferi Janaf određen istražni zatvor, Barišić i Grgić u subotu na ispitivanju u USKOK-u Policijsko vozilo, ilustracija Skupina migranata zalutala u središte Zagreba, umorne i zbunjene ih zatekli - kod ulaza u MUP

Migrante su preuzimali u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom, na području PU sisačko-moslavačke i PU ličko-senjske, odakle su ih osobnim vozilima i kombijima prevozili u neposrednu blizinu državne granice sa Slovenijom, na području PU istarske i PU primorsko-goranske.

U jednom navratu trećeokrivljenik je vozio ispred vozila prvookrivljenika kao prethodnica, u cilju izbjegavanja policijskih patrola.

Na ovaj je način u 11 navrata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebačeno 87 osoba, za što su okrivljenici primili najmanje 50.000 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika, navodi se na stranicama DORH-a.