Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za sutkinju Općinskog suda u Zadru i vlasnicu agencije za nekretnine koja je sutkinji navodno davala mito te ju poticala na zlouporabu položaja i ovlasti.


Osumnjičene, u dobi od 36 i 51 godinu, u četvrtak su privedene, a USKOK sumnja da je od vlasnice agencije kojoj je pogodovala u svojim presudama sutkinja navodno primila 25.300 kuna i 150 eura.

Vezani članci Stjepan Prašnjak Na lošu gradnju u Strašniku upozoravao je prije više od 20 godina: "Štedjelo se na materijalu" Provjereno: Malverzacije kod sljemenske žičare - 2 I skupa i kasni: Sljemenska žičara ne otvara se u nedjelju, potrebno još dokumentacije

USKOK je na svojim stranicama objavio priopćenje koje prenosimo u cjelosti:

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvije hrvatske državljanke (1980., 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr. sutkinja Općinskog suda u Zadru, Stalna služba u Benkovcu, od početka veljače 2016. godine do 3. studenoga 2016., u Benkovcu i Obrovcu, na traženje i sukladno dogovoru s II. okr. vlasnicom agencije za nekretnine, u najmanje 36 predmeta za obećanu novčanu nagradu poduzimala sve radnje potrebne za rješavanje statusa nekretnina sukladno interesima stranaka drugookrivljenice.

Tako je I. okr., nakon što joj je II. okr. predala dokumentaciju stranke kojom raspolaže, kao i dokumentaciju potrebnu za pokretanje sudskog postupka koju je II. okr. pribavljala po uputi I. okr., sačinjavala tužbe i prijedloge za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka po kojima je kasnije kao uredujući sudac donosila odluke. Potom je I. okr. osiguravala da predmeti na temelju tako predane dokumentacije njoj budu dodijeljeni u rad te je u istima, posredstvom II. okr., davala usmene i pisane upute za stranke i svjedoke kako će svjedočiti i što će ih pitati. Zatim je, sukladno dogovoru, zakazivala rasprave i donosila odluke za što je od II. okr. preuzela najmanje 25.300 kuna i 150 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenica", navodi se na stranicama USKOK-a.