Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prihvatilo je jučer konačni prijedlog dviju lista lijekova - osnovne, koja će biti besplatna i dopunske, koja će se nadoplaćivati.


Kako je potvrđeno iz HZZO-a, na osnovnoj listi nalazi se 1.875 oblika lijekova, a na dopunskoj njih 271.

Vezani članci Misteriozna bolest, ilustracija Misteriozna bolest ubila gotovo 100 ljudi: "Odlučili smo poslati tim za brzu reakciju da obavi procjenu rizika i istragu" Ariel Winter (Foto: Instagram) Nekoć smo se divili njezinim oblinama, a sad ih više nema: Mlada glumica otkrila razlog svoje mršavosti

Osnovna lista je besplatna, a za najveći broj lijekova sa dopunske liste građani će nadoplaćivati od pet do 15 kuna, za dio će izdvojiti do 50 kuna, dok će samo za rijetke lijekove morati nadoplaćivati od 80 do 100 kuna.

Najveća doplata predviđena je za lijek Stalevo, koji se koristi u
liječenju Parkinsonove bolesti, za koji će pacijenti morati
nadoplatiti od 153 do 166 kuna.

Na besplatnoj listi naći će se lijekovi za terapiju svih bolesti.
Suprotno prvotnim najavama, uz generičke lijekove na besplatnoj su se listi našli brojni originalni lijekovi, s obzirom da je farmaceutska industrija značajno spustila njihove cijene.

Prijedlog dviju lista lijekova upućen je Hrvatskoj lječničkoj komori koja bi se trebala očitovati u roku mjesec dana, nakon čega će na snagu stupiti novi režim prometa lijekova.

Dopunsko osiguranje u sklopu HZZO-a više neće pokrivati participaciju za lijekove, već će to nuditi privatne osiguravateljske kuće.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju