Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se odgovor Ministarstva

NOVA ŠKOLSKA GODINA SAMO ŠTO NIJE POČELA Djeca još bez asistenata u nastavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petnaestogodišnja Klara upisala je srednju ekonomsku školu, a sedam dana prije početka školske godine ne zna hoće li joj biti odobren pomoćnik u nastavi.

Djeca s cerebralnom paralizom još nemaju osiguranog asistenta u nastavi, a nova školska godina samo što nije počela. 

Pročitajte i ovo Prosvjed pomoćnika u nastavi prosvjed u zagrebu Pomoćnici u nastavi traže ista prava koja imaju profesori: "Gotovo da žive u školi, a nisu zaposlenici" Učenica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Kaos u gradovima i županijama Problemi pomoćnika u nastavi su brojni: "Kršenja radnih prava i uvjeta rada, maltretiranja od strane Ministarstva, osnivača pa i samih roditelja"

Petnaestogodišnja Klara, odlična učenica, upisala je srednju ekonomsku školu, a sedam dana prije početka školske godine ne zna hoće li joj biti odobren pomoćnik u nastavi.

'Iskreno ja se toplo nadam da će bit meni asistentica Marina, kao što je bila i prošle godine ja bih to voljela. Mama je sve papire potpisala', rekla je Klara Paškvan Leksić koja boluje od cerebralne paralize. 

'Koliko ja znam još Marina nije ništa potpisala', izjavila je Klara. 

Njezina pomoćnica nije potpisala jer još nije došao konačan odgovor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje raspisuje natječaj. Ove godine na raspolaganju je 74 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, dok se mogu javiti osnivači škola, općine, gradovi i županije. Primorsko-goranska županija županija prijavila je potrebu za 77 pomoćnika, a odobreno ih je 56.

Edita Stilin iz upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije kaže kako je gotovo 26-ero djece bez asistenta.

Dio njih dobit će pomoćnike putem udruga koje novac dobivaju na natječaju mjerodavnog Ministarstva.

'Mi udruge smo se javili na natječaj za one koji nisu prošli', kaže Miljenko Mišljenović, predsjednik Udruge dječje i cerebralne paralize Primorsko-goranske županije.

Veliki je problem s učenicima prvih razreda osnovnih škola koji tek čekaju kategorizaciju invalidnosti.

Sanda Sušanj, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo grada Rijeke kaže da svake godine planiraju u proračunu grada Rijeke sredstva za prvašiće.

I sva druga djeca s teškoćama trebala bi dobiti pomoćnike zahvaljujući solidarnosti Županije, općina i gradova.

'Mi smo spremni za svu djecu osigurati asistente u nastavi, zajedno s jedinicama lokalne samouprave', kaže Edita Stilin iz upravnog odjela za odgoj i obrazovanje.

I tako bi se spriječila stresna situacija za učenike poput Klare.

'Ustvari još ne znam je li potpisala pa mi je i to stresno', nastavlja Klara o svojoj asistentici.

Taj bi se stres izbjegao jednim pravilnikom koji se već godinama priprema, ali nikako da stupi na snagu. 

Novac nije problem

U Ministarstvu kažu da novac nije problem jer je osiguran iz Europskog socijalnog fonda i od dijela dobiti od igara na sreću. Problem je što još nije napravljen Pravilnik koji regulira tko ima pravo na pomoćnika u nastavi.

Bit će, kažu u Ministarstvu gotov do kraja godine kad se za to pripremi zakonska osnova. Problem je kako djetetu objasniti da možda neće dobiti pomoćnika zbog birokratske procedure i jer netko odrastao nije godinama riješio njegov problem.

Prema podacima Ministarstva od 295 zahtjeva udruga, 280 ih je odobreno. U udrugama kažu da su odbijeni lakši oblici invaliditeta ali i oni teži poput cerebralne paralize. Radi se uglavnom o djeci koja teško mogu pratiti redovitu nastavu bez pomoći druge osobe koja za njih vadi knjige, piše, čita ili im pomaže u kretanju.

Za udruge je Ministarstvo pripremilo još gotovo 11 milijuna kuna i nadaju se da će sva djeca ipak dobiti pomoćnike u nastavi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene