Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupljeni u molitvi

Crkve u mraku, vjernici pristižu: Vazemno bdjenje održava se diljem Hrvatske

Aktualno Galerija Vazmeno bdjenje - 4 Vazmeno bdjenje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vazmeno bdjenje - 3 Vazmeno bdjenje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vazmeno bdjenje - 2 Vazmeno bdjenje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vazmeno bdjenje - 1 Vazmeno bdjenje - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Galerija 1/5 >>
Nasljednik kardinala Bozanića, zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša predvodit će vazmeno bdjenje u Župi svetog Marka Križevčanina.

Ispred Župe svetog Marka Križevčanina bila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Vjernici već polako pristižu, a obavljaju se i posljednje pripreme za paljenje ognja za bdjenje. U noći između velike subote i Uskrsa slavi se, prema mnogima, najvažnija sveta misa.

Velika subota vrijeme je iščekivanja. Vjernici iščekuju pobjedu života nad smrću. Okupljaju se u molitvi s vjerom da tama ne može prevladati, da smrt nema zadnju riječ.

Nakon tišine, šutnje i mraka danas se u crkve vraća svjetlo, vraća se euharistijsko slavlje.

Pročitajte i ovo 500 pucnjeva za 500 godina tradicije - 1 Posjetio Pregradu Milanović puknuo iz kubure pa opalio po Plenkoviću: "On živi za to da se negdje preparkira, a ovo ga jako zanima i draška"

Pročitajte i ovo Mate Uzinić Borba protiv pedofilije Nadbiskup Uzinić: ''Crkva je kroz zanemarivanje žrtava zanemarila Isusa Krista''

Vazmeno bdjenje počinje službom svjetla. Ispred crkava koje su u potpunom mraku pali se vatra, a vjernici na toj vatri pale svijeće koje potom unose u crkvu i osvjetljavaju je. Upravo taj obred unošenja svijeće odnosno svjetla u mračnu crkvu simbolizira Kristovo uskrsnuće.

Nakon službe svjetla čitaju se sveta pisma, slavi kršćanska inicijacija i na kraju sve završava euharistijskom službom koja ujedno predstavlja i vrhunac Vazmenog bdijenja. Dio vjernika donio je na blagoslov hranu koju će jesti na Uskrsno jutro.

Vazemno bdjenje u Vatikanu

U bazilici svetog Petra u Vatikanu počinje vazmeno bdjenje u Svetoj noći koje predvodi papa Franjo. Sve počinje blagoslovom ognja u predvorju vatikanske bazilike i ulaskom procesije s uskrsnom svijećom, dok zbor pjeva vazmeni hvalospjev. Bazilika svetog Petra tada se postupno osvjetljava dok se ne upale sva svjetla. Glavne uskrsne poruke pape Franje očekuju se na sutrašnjoj misi i obraćanju. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene