Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj Wilfried Buchhorn izrazio je duboku zabrinutost vezanu za izvješća medija i informacije iz općine Vrhovine o navodnom međuetničkom sukobu u Otočcu, koji dovodi u pitanje dostupnost odgovarajuće hitne medicinske pomoći, priopćeno je iz UNHCR-a.


UNHCR vjeruje da incidenti kao ovaj, iako rijetki, uvelike umanjuju napore za stvaranje uvjeta za povratak izbjeglica u Hrvatsku, te šalju negativnu poruku onima koji još uvijek razmišljaju o povratku kao opciji kojom bi prekinuli svoje izbjeglištvo. Međuetnički incidenti potkopavaju golemi trud koji pojedinci, lokalne vlasti, nevladine organizacije, Vlada RH i ljudi svih nacionalnosti ulažu u ponovnu izgradnju zajednica kako bi se prebrodile podjele iz prošlosti. navodi se u priopćenju.

Vezani članci Potres u Otočcu Trese se i Lika: Zabilježen potres nedaleko od Otočca Prvi put u RH: Pacijentu Nikši transplantirana pluća - 6 Nikšina nova pluća, prva transplantirana u Hrvatskoj, prodisala su: "Sada napokon, napokon mogu duboko udahnuti..."

UNHCR poziva nadležna tijela da što prije provedu pomnu istragu o incidentu i da promptno reagiraju, kao što su činile dosada u sličnim slučajevima, jer UNHCR vjeruje kako je to najuspješniji način borbe protiv takvih incidenata i poruka koje iz njih nastaju, zaključuje se u priopćenju.

Ministar zdravstva Darko Milinović najavio je danas Gospiću da će njegovo ministarstvo obaviti inspekcijski nalaz, a ravnatelj Doma zdravlja u Otočcu da do sutra ministru mora dostaviti svu dokumentaciju s tim u vezi.

Ako se kojim slučajem utvrdi da je liječnik odbio liječiti pacijenta samo zato što je ove ili one nacionalnosti, takvom liječniku nema mjesta u zdravstvenom sustavu jer ga na to veže i Hipokratova zakletva, istaknuo je ministar Milinović u Gospiću. (Hina)