Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro Jadranko Crnić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranko Crnić, bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, umro je danas u Zagrebu, u 81. godini.

Jadranko Crnić (Zagreb, 1928.) diplomirao je 1952. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1999. stekao znanstveni stupanj doktora pravnih znanosti iz područja ustavnog prava.

Pročitajte i ovo Milan Kundera imao 94 godine Umro češki književni velikan Milan Kundera Ilustracija nije mu bilo spasa Muškarac umro nakon što je pojeo omiljenu sirovu deliciju: Zarazio se bakterijom koja jede meso

Bogatu pravnu karijeru počeo je ranih pedesetih kao sudački pripravnik u Kotarskom sudu u Dugom Selu, te je bio sudac u Kotarskom sudu Gospić, sudac i predsjednik Okružnog suda u Gospiću. Među ostalim, radio je kao odvjetnik u Dugom Selu, predsjednik Općinskog suda u Dugom Selu, sudac Vrhovnog suda te sudac Ustavnog suda.

Od 1990. je bio predsjednik Ustavnog suda SRH, a nakon osamostaljenja na dužnost predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske izabran je 1991. i 1995.

Bio je član Ustavotvorne komisije Predsjedništva Republike Hrvatske za izradu prvog Ustava RH 1990.

Na prvim višestranačkim izborima bio je predsjednik Republičkog odbora za nadzor izbora, a 2000. član Radne grupe predsjednika RH za pripremu stručne osnove za promjenu Ustava.

Crnić je bio i prvi predsjednik Upravnog vijeća Hine, predsjednik Nakladničkog vijeća u "Informatoru" Zagreb, član Uredništva časopisa "Hrvatska pravna revija" Zagreb.

Sudjelovao je u radu niza grupa za izradu zakona, bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Zakonitost", član radne grupe "Pravo i društvo temeljna istraživanja" HAZU te više pravnih časopisa.

Objavio je više stotina članaka i autor je oko 40 knjiga, s ponovljenim izdanjima, iz područja radnog, obiteljskog, imovinskog, stambenog i ustavnog prava, te dijelom obiteljskog i nasljednog prava.

Održao je brojna predavanja s područja prava te zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, o čemu je napisao brojne radove.

Dobitnik je niza priznanja, domaćih i stranih odličja. Bio je, među ostalim, počasni predsjednik Fužinarske limene glazbe, počasni građanin Općine Fužina i Općine Mrkopalj, vitez Vojničkog i bolničkog reda Sv. Lazara Jeruzalemskog, član Družbe braća hrvatskog zmaja, počasni viši vatrogasni časnik.

HCK-u od sutra knjiga žalosti u povodu smrti Jadranka Crnića, sprovod u utorak

U povodu smrti Jadranka Crnića, u Hrvatskom Crvenom križu  od sutra će biti otvorena knjiga žalosti u koju će se građani moći upisati svakog dana od 10 do 18 sati, priopćeno je danas iz HCK-a.

Jadranko Crnić bio je predsjednik HCK-a od 1997. godine.

Posljednji ispraćaj Jadranka Crnića bit će na Krematoriju u utorak, 8. travnja, u 12,30 sati. Prije pokopa održat će se komemoracija u Starogradskoj vijećnici u 10 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene