Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 77. godini života

Umro čuveni glumac Zlatko Crnković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kazališni, TV i filmski glumac Zlatko Crnković, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Splitu, dobitnik Nagrade za životno djelo Hrvatskog glumišta umro je danas u Zagrebu, doznaje se od izvora bliskog obitelji.

Zlatko Crnković rođen je u Kastvu, 27. svibnja 1936., a čitav je život posvetio glumi i kazalištu. Ostvario je niz kreacija koje ulaze u povijest suvremene hrvatske kazališne i filmske umjetnosti.

Osnovnu školu završio je u Mrkoplju, a gimnaziju u Delnicama. Glumiti je počeo već u gimnaziji, a na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu primljen je 1955., a iste je godine postao i suradnik Radio Zagreba.

Član zagrebačkog HNK bio je više od tri desetljeća, od 1958. do 1989., kad se potpuno posvetio profesorskom radu na Akademiji gdje je kao redoviti profesor predavao scenski govor na Odsjeku glume. Tijekom karijere, kako je sam isticao, veliki mu je uzor bio Branko Gavella.

U kazalištu je Crnković ostvario više od 150 uloga. Među njima su i doktor u Valéryjevoj Fiksnoj ideji, uloga u Dvostrukoj nevjesti, Hamletu u Mrduši Donjoj, Neplaćenom ubojici, Tartuffeu, Kralju Learu... Tumačio je dvojnika i pisca u Zagrljaju Ranka Marinkovića, glavnu ulogu u Pravedniku Mirka Božića, ulogu Križovca u Krležinoj drami U agoniji...

Na Dubrovačkim ljetnim igrama igrao je 12 sezona zaredom: u Dubravki, Hamletu, Oluji. U Skupu Marina Držića glumio je Dunda Niku, a na Lovrijencu Horacija. U vlastitoj režiji sa svojim studentima 1968. u Dubrovniku je izveo Balade Petrice Kerempuha. Zapažene uloge ostvario je i na Splitskom ljetu, a jedna od najdražih predstava bila mu je Kiklop Ranka Marinkovića, u kojem je bio Don Fernando. Crnković je ostao zapamćen i po ulogama u brojnim filmovima. Zlatnu arenu dobio je za glumu u filmu Tu. (Hina)

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara U trgovačkom centru u Sydneyju muškarac je napadao prolaznike nožem, ubila ga je policija - 11 Horor VELIKA GALERIJA Suze na licima, majke s djecom u nevjerici: Šokantan napad blokirao centar Sydneyja

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene