Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Stožer za praćenje pojavnosti pandemijske gripe obavijestili su danas o novom smrtnom ishodu povezanom s pandemijskom gripom koji se dogodio u Zagrebu.


To je ukupno 23. smrtni slučaj povezan sa 'svinjskom gripom' u Hrvatskoj. Ministarstvo i Stožer pozivaju građane da se cijepe protiv virusa nove gripe, kako bi na najučinkovitiji način zaštitili svoje zdravlje i moguće teže posljedice pandemijske gripe. Podsjeća se da je cjepivo besplatno za sve građane, te da dosad nije zabilježena ni jedna nuspojava.

Vezani članci Kiretaža, ilustracija Iz dvije bolnice poručili da pacijentice same biraju način zahvata, javilo se još žena: "Kada je počelo čupanje iz mene, mislila sam da ću otići na onaj svijet" Ambulanta, ilustracija Dramatična iskustva s ginekologije, kiretaže se i dalje u nekim bolnicama rade bez anestezije: "Dvije me sestre drže, a on radi kiretažu, bolovi su bili užasni"

>> Ministar Milinović sutra se cijepi protiv svinjske gripe

Prema posljednjim podacima od prošloga tjedna, u Hrvatskoj je zabilježeno 5.219 slučajeva gripe, no broj oboljelih se smanjio u odnosu na prethodne tjedne. Stožer napominje da su teže posljedice bolesti zabilježene kod mlađe populacije i kod osoba koje ne boluju od kroničnih bolesti. Najviše bolesnika bilo je u dobi između 5 i 29 godina, s razmjerno najviše zahvaćenom skupinom od 5 do 14 godina. Od prvih slučajeva zaraze početkom srpnja do konca prošlog tjedna registrirano je ukupno 50.255 bolesnih od nove gripe. (Hina)