Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalna norijada

Maturanti slavili diljem Hrvatske: "Hitna pomoć na Bundeku je reagirala dvadesetak puta, što zbog alkohola, što zbog alergija"

Aktualno Galerija Zagrebački maturanti na Trgu bana Jelačića Zagrebački maturanti na Trgu bana Jelačića Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL Počelo okupljanje maturanata na zagrebačkom Trgu bana Jelačića - 1 Počelo okupljanje maturanata na zagrebačkom Trgu bana Jelačića - 1 Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL Počelo okupljanje maturanata na zagrebačkom Trgu bana Jelačića - 3 Počelo okupljanje maturanata na zagrebačkom Trgu bana Jelačića - 3 Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL Počelo okupljanje maturanata na zagrebačkom Trgu bana Jelačića - 4 Počelo okupljanje maturanata na zagrebačkom Trgu bana Jelačića - 4 Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL +23 Norijada u Šibeniku - 1 Galerija 1/28 >>
Diljem Hrvatske danas se održava Dan maturanata, poznatiji kao norijada. Dobro poznate poruke i rekviziti u Splitu, Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i drugim gradovima koji su ulice i trgove prepustili maturantima.

Osijek i Varaždin dan su počeli plesom. Pod suncobranima i bez njih plesala se tradicionalna quadrilla. Kažu nije teška.

"Tri puta smo imale probu. I sve ide po planu? Sve po PS-u", rekla je Karla iz Varaždina.

Što dalje? Sigurno, u svijetlu budućnost! Uvjereni su u svjetlu budućnost. 

"Vjerujem da da, naravno, sigurno, sto posto", poručila je Maruša iz Zagreba. 

"Nadam se da će sve doći super, što se tiče cijelog razreda, budućnost je pred nama, tehnologija, informatika, farmacija, lijekovi", izjavila je Ena iz Zagreba. 

Na Bundeku su išarane majice dobile i potpis više. Pitanja su se postavljala i gradonačelniku, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Amela Čilić.

"Je li teško biti gradonačelnik? Jel ima puno posla?", dobio je pitanje gradonačelnik Tomislav Tomašević i odgovorio "Ima puno posla, ne bi preporučio taj posao, ali bilo bi mi drago da netko od vas možda bude."

"Ja sam sljedeća", rekla je maturantica Tomaševiću.

Dok je Dnevnik Nove TV u Zagrebu našao gradonačelnike, Osječani tipuju na sport.

"Vjerojatno kineziologija", rekli su jedni, "KIF" dodali su drugi.

KIF-ovaca je bilo i na Bundeku. Neki bez treninga ne mogu ni na norijadi. 

"Nikad, nikad bez treninga", izjavila je Nina i poručila da planira upisati KIF.

Najviše su pozdrava, tradicionalno dobile mame, ali i pokoji razrednik koji će sigurno faliti.

"Žao nam je što odlazi, ali svi ga volimo i uvijek će nam ostati u srcu", zaključio je Luka iz Zagreba.

Možda najbolji kraj godine proslavio se u Zadru. Uz zvuk morskih orgulja, zadarski su maturanti korak u život začinili skokom u more.

"Slavlje protječe relativno mirno, Hitna pomoć je u povorci od trga do Bundeka reagirala samo četiri puta. To su bile lakše ozljede skočnih zglobova. No, ovdje na Bundeku je imala dvadesetak intervencija, što zbog alkohola, što zbog alergija i što zbog takvih sličnih ozljeda. Zbog čega je šestero maturanata odvedeno u bolnicu, ali kažu da se ne radi o nikakvim teškim ozljedama. Policija je jednom intervenirala, jedan je maturant priveden zbog narušavanja javnog reda i mira.", izvijestila je Čilić.

Čini se kako su u ovim trenucima maturanti odlučili uzeti pauzu i čekaju da padne mrak.

"Ovdje se toče sokovi, no primijetili smo i dosta alkohola. Nadam se da neće više biti problema. Grad je do 20 sati ovdje osigurao program, animatore i DJ-eve. Trebalo bi to završiti do 20 sati, ali teško je povjerovati da će svi ovi maturanti nakon toga mirno otići kućama. Zato će ovdje dobar dio noći dežurati hitna i policija", zaključila je reporterka.

Zagrebački maturanti u povorci su stigli na proslavu norijade na Bundeku, gdje je organiziran glazbeno-scenski program, koji će trajati od 13 do 20 sati.

Trg bana Jelačića je prije polaska na Bundek bio je pun veselih maturanata, koji su ondje palili bengalke, pjevali, a neki su se i okupali u Manduševcu. Povorka prema Bundeku krenula je točno u podne.

Povorku su pratile nadležne službe, a zbog prolaska maturanata privremeno je obustavljen promet.

Voditelj programa u Zagrebu je animator Marko Petar Orešković, a u glazbenom programu sudjeluju Zembo Latifa, DJ Danijel Turk, band Kings, Jakša Jordes & DJ Robbie, Turk The DJ i DJ Vermont.

Norijada u drugim dijelovima Hrvatske

III. gimnazija Osijek na svojem je Facebooku objavila i video oproštaja od svojih maturanata.

"Došao je taj dan kada se isprepliću tuga i sreća, ali iznad svega je toga veliki ponos! Ispratili smo maturante! Dragi naši, bilo je lijepo družiti se s vama ove četiri godine! Želimo vam mnogo uspjeha na državnoj maturi i u svemu što vas očekuje u životu! Stupajte samo hrabro i uzdignute glave!" stoji u objavi.

Poruku maturantima poslao je i gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

"Danas se opraštate od srednjoškolskog obrazovanja i obaveza koje ste dosad imali. Ovo je mali korak prema svim onim velikim životnim koracima koji vas tek očekuju. Svima želim puno uspjeha na predstojećoj državnoj maturi i upis na željene fakultete, a onima koji kreću u svijet rada da pronađete posao koji želite i budete sretni", poručio je.

Zadarski su maturanti zadnji dan škole proslavili skakanjem u more.

U Varaždinu je već treći dan norijade 

U Varaždinu norijada traje već treći dan. Za maturante Varaždinske županije i ove je godine od organiziran program "Maturantika 2023", koji je započeo u srijedu.

"Već tradicionalno 'Maturantika' započinje mimohodom maturanata i proglašenjem 'najodore'. Četvrtak je predviđen kao sportski dan 'Sportom protiv ovisnosti', dok će zadnji dan točno u podne maturanti zaplesati kvadrilju i tako poslati poruku mira", rekla je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Kvadrilja, društveni ples koji se u 19. stoljeću iz Francuske proširio po europskim zemljama, plesaao se i u Osječko-baranjskoj županiji. U današnjem programu sudjeluje 2324 maturanata, od kojih 1435 u Osijeku.

Ples maturanata u podne je počeo u šest gradova Osječko-baranjske županije: Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama, Đakovu i Osijeku.

"Lijepo je u našim gradovima vidjeti mlade u plesu kvadrilje, njihove roditelje, bake, djede i druge osobe koje im daju podršku, kao i njihove profesore i učitelje, kojima zahvaljujem i za ovu generaciju maturanata", rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Nesreća na proslavi u Labinu

Na norijadi u Labinu više je maturanata ozlijeđeno nakon što je traktor s prikolicom u kojoj su oni bili sletio s ceste i prevrnuo se.

Više o nesreći možete pročitati >>OVDJE.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene