Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako žive?

Umirovljenici: Treba se pokriti onoliko koliko je jorgan dugačak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Male mirovine mnogim umirovljenicima ne dopuštaju aktivnu i sadržajnu starost. Međunarodni je dan starijih osoba.

Zlata i Ljubica dijele sobu u vukovarskom Domu za starije osobe. Zajedno su skupile 163 godine životnoga iskustva. Svojim su životom u domu vršnjakinje Zlata i Ljubica zadovoljne. ' U urednom smo i stvarno nam ništa ne nedostaje. Hrana je dobra. Sve je u redu', kaže Zlata Šagovac Đogić.

Pročitajte i ovo Ilustracija nisu svi zadovoljni Ovo su važne promjene za umirovljenike u idućoj godini: Jedna nije dobra, a stupa na snagu već 1. siječnja Ilustracija dobra vijest Dijelu umirovljenika stiže uplata na račun: HZMO objavio detalje

Mjesto u državom staračkom domu teško je dobiti. U Vukovaru se čeka dvije do tri godine. 'Kako je stara populacija stanovništva sve više prisutna u našem gradu, tako se i naša lista povećava', kaže Željka Rajković, ravnateljica Doma za starije Vukovar.

Ipak, ne žele svi umirovljenici u dom. Osobito aktivni, poput Ivana. 'Stalno moram nešto raditi u vrtu. Zalijevam ili nešto malo okopavam. Sad skupljam orahe', kaže Ivan Kiefer Helin, umirovljeni profesor.

>> Matica umirovljenika: Promijenite formulu izračuna mirovina!

Nisu orasi jedina Ivanova zanimacija. 'Za tih 11 godina koliko sam u mirovini, objavio sam 13 knjiga iz povijesti Vukovara', kaže. Knjige piše i Ivanova supruga, umirovljena učiteljica. 'Mislim da smo zato unutra mladi. Izvana nas vidite, a mi znamo kakvi smo unutra', kaže Helena Kiefer, umirovljena učiteljica.

S dvije mirovine zarađene u prosvjeti Ivan i Helena žive pristojno. 'Naučiti se, kako su naši stari rekli, a i i mi smo već stari, pokriti se onoliko koliko je jorgan dugačak', kaže Helena.

Nažalost, hrvatskim je umirovljenicima sve kraći jorgan. Osobito onima koji su odradili puni radni vijek. Hrvatski je problem što od milijun i 200 tisuća umirovljenika njih čak 40 posto koristi obiteljske ili invalidske mirovine.To znači da čak 700 tisuća umirovljenika nije prikupilo dovoljno staža za mirovinu. Struktura stanovništva se mijenja. Hrvatska postaje sve starija. I sve mirovinske reforme idu k tome da povećaju staž prije odlaska u mirovinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene