Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Temeljem dopisa 'Hrvatskih voda' danas oko 11 sati 'Vode Vojvodine' uključile su crpnu stanicu Bosut kod istoimenog sela kod kojega se rijeka Bosut ulijeva u Savu u Republici Srbiji, potvrdio je voditelj vinkovačke ispostave 'Hrvatskih voda' Josip Kuterovac koji obnaša i dužnost rukovoditelja obrane od poplava u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


Istaknuo je kako je to izuzetno važno jer sada rijeka Bosut ima odljev. 'U dogovoru s generalnim direktorom Hrvatskih voda Jadrankom Husarićem uputio sam dopodne dopis na koji su se 'Vode Vojvodine' pozitivno očitovale i uključile crpnu stanicu', rekao je Kuterovac dodavši da crpna stanica 'Bosut' radi kapacitetom od 20 kubika u sekundi od maksimalnih 30 kubika u sekundi. 'Bosut je pod usporom rijeke Save u koju se ulijeva, a kako je vodostaj Save viši od Bosuta vodu je crpkama potrebno prebacivati u Savu', pojasnio je Kuterovac.

Vezani članci Poplave u Dicmu 4 VIDEO Miro Bulj krenuo na vožnju poplavljenom cestom. Sve je snimio i poslao poruku Hrvatskim vodama Benzinska postaja u Vojkovićima koju je bujica rijeke Željeznice gotovo odnijela - 4 FOTO/VIDEO Benzinska postaja koju je bujica gotovo odnijela prkosi snazi prirode

>> Slavonija pod vodom, rekordni vodostaji, odroni

Bosut, u međuvremenu, i dalje raste, zbog priljeva velikih količina voda sa đakovačkog područja koje u Bosut dospijevaju preko Kaznice, Biđa i Jošave pa su i nadalje ugrožene Kozarčeva i Lovretićeva ulica u Vinkovcima čiji se dijelovi brane zečjim nasipima ukupne dužine oko kilometar.

'Teško je predvidjeti razvoj situacije, sve ovisi o eventualnim novim oborinama, no i bez njih, voda će se s poplavljenih njiva vraćati u kanale i dospijevati u Bosut', upozorio je Kuterovac, dodavši da su i nadalje ugrožena sva mjesta nizvodno od Cerne gdje se u rijeku Bosut ulijeva Biđ. 'Izuzetno je važno što je uključena crpna stanica Bosut u Srbiji jer sada Bosut ima odljev', rekao je Kuterovac, dodavši da je rast Bosuta posljednjih sati nešto usporeniji. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju