Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolaze na ispitivanje

Kako su se godinama preko fiktivnih računa izvlačili milijuni: Sudac i njegova pomoćnica bili su mozgovi cijele operacije?

Aktualno Galerija Trgovački sud u Zagrebu Trgovački sud u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Darko Milković Darko Milković Foto: DNEVNIK.hr Jelenko Lehki Jelenko Lehki Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Banović, sudski vještak Galerija 1/4 >>
Uhićen sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, a uz njega osumnjičeno je još 12 ljudi. Vjeruje se da su izvukli preko 30 milijuna kuna od 2009. do 2021. godine.

U velikoj akciji USKOK-a i policije uhićen je sudac zagrebačkog Trgovačkog suda. Za malverzacije u stečajnim postupcima osumnjičeno je još 12 ljudi. Među njima je dvoje stečajnih upravitelja. Cijelo popodne dovode ih na ispitivanje. S lisicama na rukama u svom domu u Sisku, završio je jedan od sudaca Trgovačkog suda u Zagrebu.

''Na sjednici 15. veljače, zatvorenoj za javnost, dali odobrenje za određivanje pritvora i istražnog zatvora jednom sucu kojeg USKOK sumnjiči za zloupotrebu položaja'', rekao je predsjednik Državnog sudbenog vijeća, Darko Milković.

Krim istraživanje trajalo je mjesecima u PNUSKOK-u suca i njegovu stručnu suradnicu smatraju mozgovima cijele operacije. Istražitelji vjeruju da su od 2009. do 2021. godine kroz razne stečajne postupke izvukli preko 30 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković nakon sastanka vrha HDZ-a Plenković o ruskom cjepivu: "Uspostavili smo kontakte, želimo rezervirati cjepivo, ali i biti odgovorni. Cijena? Još nije određena"

Pročitajte i ovo Goranka Petrović Govorila i o nuspojavama Epidemiologinja objasnila je li izgledna nabava ruskog cjepiva. Pitali smo je i bi li se i ona njime cijepila prije odobrenja

Danas nesvakidašnja situacija, ured uhićenog suca u zgradi Trgovačkog suda bio je meta pretrage.

''Djelatnici PNUSKOK-a poduzeli su dana 17. veljače 2021. godine određene mjere kod suca M. K. i sudske službenice A. M. na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Tijela kaznenog progona radnje obavljaju sukladno strogim zakonskim odredbama, u zakonom propisanoj suradnji s Trgovačkim sudom u Zagrebu'', piše u izvješću Trgovačkog suda u Zagrebu.

Iza rešetaka završili su i otac i kćer, inače oboje stečajni upravitelji za koje USKOK sumnja da su blisko surađivali sa sucem i njegovom pomoćnicom. Sve ih se tereti za razna kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. U udruzi stečajnih upravitelja tvrde kako uhićeni dvojac nije član njihove udruge, a sve baca loše svjetlo na cijelu struku.

''Udruga inzistira na osobnoj odgovornosti svih svojih članova u radu i svih uključenih u stečajne postupke. Od uprave, od vjerovnika, od stečajnih upravitelja do u konačnici pravosuđa'', rekao je Jelenko Lehki iz Hrvatske udruge stečajnih upravitelja.

Istražitelji vjeruju da je uigrani tim funkcionirao na način da su se izmišljali fiktivni poslovi, isplaćivane veće svote novca, a nakon toga novac se dijelio prema unaprijed dogovorenom postotku. Sudski vještak Banović u trenutačnom zakonu o stečajnom postupku vidi brojne probleme.

''Kad se otvori stečaj ne postoji obveza da se vjerovnike društva u stečaju obavijesti da je stečaj otvoren,  u vrijeme e-maila, u vrijeme e-pošte. Mislim da to apsolutno ne bi trebao biti nikakav problem'', objasnio je sudski vještak, Davor Banović.

Uhićeni sudac uz USKOK-ov na leđima protiv sebe ima i stegovni postupak Državnog sudbenog vijeća.

Pročitajte i ovo Zgrada Vrhovnog suda ZAVRŠEN JAVNI POZIV Milanović sutra dobiva prijave kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

Pročitajte i ovo Žbuka sa zgrada na ulicama Zagreba 11 mjeseci od potresa Odroni sa zagrebačkih zgrada su svakodnevni, vatrogasci svaki dan imaju 10-ak intervencija

''Neuredno obnašanje dužnosti, ali tek je došao zahtjev za pokretanje stegovnog postupka'', komentirao je predsjednik Hrvatskog sudbenog vijeća, Darko Milković.

Trinaest uhićenih u popodnevnim satima počelo je pristizati u sjedište USKOK-a, gdje bi trebali biti ispitani.

Telegram: Uvukao i svoju obitelj?

Portal Telegram piše kako su među osumnjičenima i neki članovi obitelji suca.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene