USKOK, ilustracija
USKOK, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Državno odvjetništvo objavilo je da su u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba koje se sumnjiči da su malverzacijama u više stečajnih postupaka prale novac.


Kako doznajemo riječ je o sucu zagrebačkog Trgovačkog suca Mihaelu Kovačiću, koji je osumnjičen za malverzacije sa stečajevima u Sisku, a istragom su obuhvaćena i dva stečajna upravitelja. USKOK suca tereti za je malverzacije radio u periodu od 2009. do 2020.

Vezani članci Pero Hrkać (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Četvorci osumnjičenoj za stečajne malverzacije određen istražni zatvor Josip Debić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Osumnjičeni za nezakonitosti u stečajevima na ispitivanju; šteta se procjenjuje na 45 milijuna kuna

"USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju te će o tome pravodobno obavijestiti javnost.

Za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad sucem za kojeg je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo", objavio je USKOK.

Državno sudbeno vijeće potvrdilo nam je da je, nevezano za ovaj slučaj, protiv Kovačića pokrenut stegovni postupak zbog neurednog obavljanja dužnosti. Kovačić je sam bio tražio razrješenje i to mu je vijeće odobrilo, no danas mu je skinut sudački imunitet.

Iz tužiteljstva nadodaju da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Sumnja se da su stečajni dužnici oštećeni za 30 milijuna kuna.

Među osumnjičenima su i Branko Petanjek, koji je bio upravitelj u mnogim poznatim stečajevima, te njegova supruga Iva Petanjek, također dugogodišnja stečajna upraviteljica, neslužbeno doznaje Telegram.