Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA EVIDENTIRANOG PRELASKA

Afera Vjetroelektrane: Bašić i Stipić sami se prijavili u zatvor u Remetincu

Milenko Bašić i Dragan Stipić, koji su pred istragom za trgovinu utjecajem i nuđenje mita u aferi "Vjetroelektrane" pobjegli u BiH, samoinicijativno su se prijavili u zatvor u Remetincu. U MUP-u kažu da provjeravaju kako su prešli granicu, jer ih nema u evidenciji.

Milenko Bašić i Dragan Stipić samoinicijativno su se javili u istražni zatvor u Remetincu. Potvrdile su to njihove odvjetnice Jadranka Sloković i Laura Valković. Bašića i Stipića USKOK tereti za nezakonita pogodovanja, a tom istragom je obuhvaćena i Josipa Rimac te više dužnosnika i poduzetnika.

Sa Županijskog suda doznajemo da obrana Bašića i Stipića traži ukidanje istražnog zatvora, u zamjenu za jamčevinu, tvrde i da nisu bili u bijegu.

Policija pak ne zna kako su prešli granicu.

"Ministarstvo unutarnjih poslova nema evidentiran prelazak predmetnih osoba preko državne granice stoga smo već poduzeli provjere kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su prethodile njihovom dolasku u zatvor u Zagrebu", odgovorio je MUP.

Tjeralicu za Bašićem i Stipićem, koji imaju dvojno državljanstvo, Hrvatska je raspisala krajem svibnja prošle godine nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, na zahtjev USKOK-a, odredio istražni zatvor dijelu uhićenih u aferi Vjetroelektrane.

Među zatvorenima je bila i prvoosumnjičena bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i gradonačelnica Knina Josipa Rimac kojoj su Bašić, kao vlasnik posuške tvrtke "Lager" i izvršni direktor u toj tvrtki Stipić, navodno nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetrolektrane Krš-Pađene.

Pročitajte i ovo Luka Burilović (Foto: Dnevnik.hr) ŠIMPRAGA ODLAZI S FILOZOFSKOG Napravljen prvi korak prema smjeni Borasa? Burilović nakon maratonske sjednice: "Savjet je od rektora zatražio da točku o stanju na Sveučilištu stavi na dnevni red Senata"

Pročitajte i ovo Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije NA 14 DANA Ništa od otvaranja kasina i kladionica u Istri? Županijski stožer uputio zahtjev za odgodom odluke

Presuda kojom je dopušteno izručenje u Bašićevu slučaju Sud BiH donio je još u studenome prošle godine, a u Stipićevu u prosincu 2020.

Njih dvojica sada su jedini pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju, budući da je Josipa Rimac iz Remetinca puštena krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju, među ostalima, došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Pročitajte i ovo Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata DVOSTRUKA MJERILA Predsjednica Udruge pacijenata o cijepljenju preko reda i Stožeru: "Nitko im više ne vjeruje. Zgrožena sam"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JEDNO U KRITIČNOM STANJU Šokantan slučaj u Rusiji: (Ne)majka ostavila djecu u šumi, bez odjeće i na minus 15 stupnjeva

Bašića i Stipića očekuje ispitivanje pred Uskokovim istražiteljima, a istraga bi trebala biti dovršena do sredine godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene