Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Dogodilo se samo jednom"

Ugledna odvjetnica o oslobađajućoj presudi za uznemiravanje policajke: "Ovo je loš primjer sudske prakse koji obeshrabruje žrtve"

Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić
Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić Foto: DNEVNIK.hr
Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić komentirala je odluku suda koji je oslobodio policajca za seksualno uznemiravanje kolegice jer se uznemiravanje dogodilo jednom.

Nevjerojatna odluka Općinskog suda u Vukovaru. Oslobodio je policajca za seksualno uznemiravanje kolegice jer se uznemiravanje, stoji u odluci, dogodilo samo jednom. Slučaj se dogodio tijekom cjelonoćne ophodnje granice - tijekom koje je mlada policijska službenica nekoliko sati trpjela uznemiravanje od strane nadređenog kolege. Sud je zakon tumačio na način kako bi bila riječ o kaznenom djelu da se uznemiravanje ponovilo, a ovako je eventualno riječ o prekršaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Postani policajac! Nijedne nema bolje... Počeli upisi u policijsku školu, pogledajte koji su uvjeti Promo Policijska škola "Josip Jović" Nude se stipendija i siguran posao: Policijska škola traži nove polaznike, pogledajte koji su uvjeti

Policijska službenica na kraju još mora platiti sudske troškove, a od žalbe je zbog svega odustala.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kaže da se radi o pogrešnoj interpretaciji zakona.

"Kazneni zakon u svom opisu ne govori o tome da bi se djelo trebalo ponoviti. Netko sintagmu spolnog uznemiravanja, odnosno sintagmu 'tko spolno uznemirava' tumači kao da se radi o trajnom kršenju, odnosno o ponovljenom kršenju ili ponavljanju tog djela. Smatram da se radi o pogrešnoj interpretaciji“, smatra Ljubičić.

O presudi smo razgovarali sa odvjetnicom Sanjom Bezbradica Jelavić.

Mnogo radite na takvim slučajevima i na prevenciji nasilja nad ženama u obitelji te na borbi za ravnopravnost. Što ovakvi slučajevi znače?

Slučaj poput ovoga predstavlja primjer loše sudske prakse koji je obeshrabrujući za žrtve poput ove žene, ali i za sve druge žrtve koje se nalaze u sličnoj situaciji. A njih bi trebalo kroz primjere prevencije ohrabriti da prijavljuju protupravna ponašanja poput ovoga, a ne da ovakvi oblici ponašanja ostaju neprijavljeni i da žrtve ostanu u nemogućnosti da se izbore za ravnopravnost na poslu.

Mediji i udruge mnogo rade na osnaživanju žena. No i sami ste rekli, ima jako puno slučajeva u praksi kad žene odustaju?

Ima ih. Zato što su, ako se odluče na pokretanje sudskog postupka, suočene sa brojnim izazovima koje takav postupak donosi. Ti izazovi su viševrsni i tiču se i potreba njihovih brojnih iskaza tijekom sudskog postupka, ali i potencijalnog epiloga kao ovaj gdje se radi pogrešnom tumačenju materijalnog prava i pogrešnom tumačenju kaznenog zakona, u potpunoj protivnosti sa svim obvezama koje RH ima kao potpisnica međunarodnih ugovora i konvencija, poput Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava ili Istanbulske konvencija pa i obveza koje ima kao članica Vijeća Europe u poštovanju minimalnih standarda koji proizlaze iz direktiva i uredbi koje obvezuju RH.

Mnogo treba još raditi na edukaciji?

Mnogo treba raditi na edukaciji, što se vidi iz ovog primjera gdje jedna žena, pripadnica hrvatske granične policije koja obavlja vrlo važan posao nadzora granice, je šest sati bila kontinuirano izložena ponižavajućem, uvredljivom i omalovažavajućem postupanju svog nadređenog kolege. Ona je na ohrabrenje svojih drugih kolegica ipak odlučila pokrenuti sudski postupak koji je završio s ovakvom presudom. I mi sada vidimo da je žrtva odustala od propitivanja zakonitosti ove odluke što je bio njen pravni put. Ona je stavljena u potpuno neravnopravnu poziciju u kojoj aktivno zastupa optužbu koju je trebala zastupati država, koju je trebala RH po Državnom odvjetništvu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene