Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspavana na operaciji

Uginula koala 'Sam', simbol australske borbe s požarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženka koale, koja je stekla simpatije i slavu diljem svijeta kada je spašena iz katastrofalnih požara u Australiji početkom ove godine, uginula je na operaciji kojom joj je trebao biti spašen život, ugrožen teškom bolesti.

Četverogodišnja koala nazvana 'Sam' oboljela je od urogenitalne klamidioze, bolesti koja pogađa svaku drugu australsku koalu, što je za posljedicu imalo razvoj bolnih i brojnih cista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konotop se odbio predati VIDEO Zapovjednik ruske postrojbe napustio grad s granatama visoko u zraku, Ukrajinci ga ispratili povicima: ''Sramota!'' Slika nije dostupna pregovori nisu uspjeli Talibani ulaze u posljednju neokupiranu pokrajinu u Afganistanu: Obje strane pretrpjele velike gubitke

Tijekom zahvata je otkriveno da je bolest toliko uznapredovala da je neoperabilna i 'Sam' je uspavana. 'Bolest je toliko uzela maha da nije bilo nikakve mogućnost da joj se olakšaju patnje. Svima koji su se bavili sa 'Sam' ovo je strašan gubitak', priopćeno je iz utočišta za divlje životinje 'Southern Ash' u kojem je živjela zadnjih mjeseci.

Oglasio se i australski premijer Kevin Rudd koji je spašavanje koale iz požara svojedobno nazvao simbolom nade za Australiju. 'Tragično je što Sam nije više s nama', rekao je.

U razornim šumskim požarima u veljači u australskoj saveznoj državi Victoriji poginulo je 170 ljudi, a uništene su tisuće domova. 'Sam' je tada nekako uspjela proći kroz požarište sjeverno od Melbournea i nabasala je na vatrogasnu ophodnju. Fotografija vatrogasca koji usred spaljene šume koali prislanja bočicu vode na usta obišla je svijet. 'Sam' je imala opekotine drugoga i trećega stupnja na šapama i od ozljeda se kasnije oporavljala u utočištu za divlje životinje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene