Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Svjetskog dana bolesnika 11. veljače Udruga hrvatskih pacijenata zatražila je od predsjednice Vlade Jadranke Kosor da sačuva hrvatski zdravstveni sustav na načelu solidarnosti zdravih i bolesnih te da liječenje bude jednako dostupno svima, ne samo onima koji imaju novca.


Predsjednik Marijo Drlje u pismu premijerki ističe kako zdravstvena reforma nije riješila problem listi čekanja koje onemogućuju dostupnost zdravstvene zaštite svima koji je trebaju. ‘Kapaciteti koji postoje, a prije svega rad u drugoj smjeni, nisu stavljenu u funkciju bolesnog čovjeka, dok se u privatnu praksu prošle godine slilo više od 600 milijuna kuna’, ističe se u pismu.

Vezani članci Josip Perić i Ivan Kaštelan (Foto: Dnevnik.hr) Svi su zabrinuti zbog stanja u KBC-u Split: ''Pacijenti nas konstantno zovu i imaju pravo biti zabrinuti'' Sanitetsko vozilo, ilustracija (Foto: Duško Marušić/Pixsell) Pacijent nakon upale pluća umro u sanitetskom vozilu u kojem je bio samo vozač. O čijem se propustu radi?

Drlje traži od predsjednice Vlade izmjenu zakona kojim će se zabraniti rad zdravstvenim djelatnicima istodobno u javnom i privatnom sektoru. Udruga smatra da svakom zdravstvenom djelatniku treba omogućiti da se opredijeli hoće li raditi u državnoj ili privatnoj ustanovi, ali i da je javno zdravstvo opće dobro koje treba zaštiti. (Hina)