Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put do uspjeha

Evo čime planiraju OSVOJITI europsko tržište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruživanje kao put do uspjeha izabrali su stanovnici Lokava u Gorskom Kotaru. Na europsko će tržište, ali i po europski novac s projektima poput svježih jagoda, pa sve do plodova za koje tvrde da imaju i ljekovita svojstva.

Josip Žigo, koji se već jedanaest godina bavi uzgojem bobičastog voća, kao da je jedva dočekao osnivanje zadruge u Lokvama. 'To je pohvalno što se ipak nešto pokrenulo. Naime, ima dosta problema danas na tržištu, a ovo bi bilo baš fino organizirano i mislim da bi bilo vrlo dobro', kazao je.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Misli to i Anton koji je prije tri godine posadio polje aronije. 'Ljudi se ne boje proizvesti, nego se boje kako će taj proizvod prodati', kazao je Anton Mrkvička, predsjednik PZ Lokve.

Proda sve što proizvede: 'Od poljoprivrede se može dobro živjeti!'

Lakša će biti prodaja na četiri punkta u Lokvama i s jednim štandom na zagrebačkom Dolcu. Nudit će se tu i pomalo zaboravljeni proizvodi od šumskih plodova. Mi se nadamo da će već ovo proljeće svi ti proizvodi, zapravo neki od njih, biti plasirani već na štandovima', kazala je Đurđa Malnar, direktorica TZ Lokve.

U Europi ima 250.000 zadruga i 163 milijuna zadrugara. U Hrvatskoj ih je tek 19.000 u 1.300 zadruga. Ovi se Gorani nadaju financijskoj pomoći iz EU fondova. 'Imamo dva člana vrlo bliska tim fondovima i bankama od kojih očekujemo pomoć', kazao je Ivica Gržanić, direktor PZ Lokve.

Novopečenim zadrugarima komunalno će poduzeće pružiti i konkretnu pomoć. 'Komunalni traktor s kojim, uz čišćenje snijega, želimo urediti naša polja, želimo pomoći i mještanima i zadrugarima kod oranja', kazao je Gržanić. Osim poljoprivrednika, već sada su se u zadrugu učlanili i mali pilanari, stolari i druge uslužne djelatnosti vjerujući u onu staru - kad se male ruke slože sve se može.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene