Obavijesti Video Pretražite Navigacija
crna slavonska svinja

Sve su traženije na tržištu, a zbog svinjske kuge sve ih je manje: "I liječnici onkološkim bolesnicima savjetuju konzumiranje"

Aktualno Galerija Dominik Knežević, predsj. Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Dominik Knežević, predsj. Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Foto: DNEVNIK.hr Dimitrije Simonović, uzgajivač crne slavonske svinje Dimitrije Simonović, uzgajivač crne slavonske svinje Foto: DNEVNIK.hr Manjak mesa svinje - 1 Manjak mesa svinje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Manjak mesa svinje - 2 Manjak mesa svinje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Manjak mesa svinje - 3 Galerija 1/6 >>
Iako raste potražnja za njezinim mesom, crne slavonske svinje fajferice sve je manje zbog afričke svinjske kuge. 20 posto grla je manje i to najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji koju je bolest najviše zahvatila.

Povratak crne slavonske svinje usporila je afrička svinjska kuga. Pasmina fajferice pala je najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Dominik Knežević rekao je da ih je otprilike 20 posto manje, radi se o oko 350, 360 matičnih grla.

Iz Udruge uzgajivača crne slavonske svinje boje se da ugroza nije gotova. "Bojimo se da dolaskom proljeća, ljepšeg vremena i jednostavno većih socijalnih kontakata će, ne daj Bože, doći i do aktiviranja novih žarišta", napomenuo je Knežević.

Pročitajte i ovo Severinin slučaj - 1 skrbništvo vraćeno Popoviću Severinina odvjetnica za Dnevnik Nove TV: "Nije bilo razloga za ukidanje presude"

Farmama koje su imale ugrozu, struka ističe, trebat će minimalno tri godine za oporavak. U Osječko-baranjskoj županiji pribojavaju se jer je u njoj najveći postotak populacije crne slavonske svinje.

Na najvećoj farmi u Hrvatskoj pridržavaju se svih mjera i nisu imali ugrozu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

"Unazad nekoliko godina crna svinja je doživjela veliku ekspanziju, razvojem u gastronomiji, a pokazalo se i kod proizvođača, više je zainteresiranih ljudi bilo", rekao je uzgajivač crne slavonske svinje Dimitrije Simonović.

Pročitajte i ovo Screenshot Uz maksimirsku šumu VIDEO Dio Zagreba guši se u smradu, djeca ne izlaze van, građani zabrinuti: "Ne znamo ni što je zapravo tamo"

Sve više njih okreće se tradiciji staroj 150 godina. Struka kaže da je mesnatost istisnula fajfericu zbog čega nema čvaraka i skupi su.

"Ne može se nadmašiti šunka, pršut, kulen, kobasica, slanina od fajferice. To se ne može nadmašiti. Niti okusom, niti aromom. Čak i zdravstveno. Čak su i liječnici znali onkološkim bolesnicima kazati: 'Uzmite si slaninu. Uzmite si masnu slaninu'", ispričao je Goran Kušec s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Prirodno je prepoznala i gastronomija. "Mogu reći da je mlada kuharska populacija u Hrvatskoj prepoznala crnu slavonsku svinju kao fantastičnu sirovinu koja je alpari nekim najboljim svjetskim, europskim uzgojima kao što je pata negra", naglasio je Knežević.

"Ima veći sadržaj unutar mišićne masnoće što daje jedan mramorirani izgled tog mesa i bolji ukus, samu kvalitetu mesa", dodao je Dragan Solić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Zbog svoje kvalitete, proizvođači ističu da je toliko tražena da bi se uskoro mogla naći na svim jelovnicima diljem Hrvatske.

"Svježe meso mislim da je pun pogodak u svaki restoran u koji dođe. Tu nema greške. Svakih tjedan dana novi restoran se javi koji bi uvrstio u svoju kartu i crnu svinju", istaknuo je Simonović.

Upravo zbog toga, kako bi održali tradiciju, svinjogojci apeliraju na sve da se drže propisa i mjera kako bi se spriječila bolest ako se opet krene širiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene