Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošle u Saboru

Udruga gradova tražit će ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o financiranju lokalne samouprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluku o tome Udruga bi, kako s doznaje, trebala donijeti na sjednici idući tjedan, a smatraju da za to imaju više osnova.

Udruga gradova najavila je da će zatražiti ocjenu ustavnosti izmjena zakona o financiranju lokalne samouprave, koji je prošloga tjedna prihvaćen u Hrvatskom saboru, jer lokalna samouprava ostaje bez značajnih sredstava koje je do sada imala.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Odluku o tome Udruga bi, kako s doznaje, trebala donijeti na sjednici idući tjedan, a smatraju da za to imaju više osnova.

Udruga gradova pozvat će se na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koja propisuje da se gradove, općine i županije mora pitati za mišljenje o tome kako će im se, uz ostalo, dodjeljivati preraspoređeni izvori financiranja, kao i na Poslovnik Vlade koji propisuje potrebu konzultacija s lokalnom samoupravom, rekao je Hini Dario Runtić, savjetnik u Udruzi.

Sabor donio Zakon o regionalnom razvoju

Uporište vide i ustavnovnoj odredbi koja proposuje da prihodi jedinica lokalne samouprave moraju biti razmjerni njihovim ovlastima, što uz ove izmjene nije moguće ostvariti.

Izmjene zakona prošle su u Saboru unatoč tome što je riječki SDP dao preporuku zastupnicima iz Rijeke da ga ne podrže.

Mini poreznom reformom prihodi lokalne samouprave zbog izmjene poreza na dohodak iduće će godine biti manji za oko 1,8 milijardi kuna, predviđa Udruga gradova.

Kompenzacijske mjere koje je država predložila iznose, po izračunima, od oko 400 milijuna kuna do 800 milijuna.

'Vlada ne razumije lokalne jedinice'

Prema podacima Udruge, udio države u porezu na dohodak prije reforme iznosio je 15,5 posto (fond izravnanja 15,5 posto), a nakon reforme iznosi 17,5 posto (fond izravnanja 16 posto, kapitalni projekti 1,5 posto) uvećan za 100 posto prihoda od poreza na dohodak od kamata na štednju.

Izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave Udruga gradova tražila je da se lokalnoj samoupravi vrati dio prihoda koje gube mini poreznom reformom no udio koji su tražili nije prihvaćen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene