Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tko štiti potrošače?

PDV je smanjen, ali cijene ne padaju: Državni inspektorat kaže da provodi redovite kontrole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Državnog inspektorata reagirali su danas na poziv Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, poručivši da njihova Tržišna inspekcija kontinuirano provodi inspekcijske nadzore zaštite osnovnih prava potrošača, a da se formiranje cijena u sektoru trgovine i usluga određuje slobodno.

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) pozvala je sinoć Državni inspektorat na obavljanje nadzore nad cijenama hrane, jer je, kažu, usporedna evidencija pokazala da nakon Vladine odluke o smanjenju PDV-a s 13 na 5 posto na jestiva ulja i masti, od 1. travnja, nije došlo do očekivanoga smanjenja.

Iz Državnog inspektorata u petak su priopćili da "Tržišna inspekcija Državnog inspektorata kontinuirano provodi inspekcijske nadzore zaštite osnovnih prava potrošača pri kupnji proizvoda i usluga kao i pri drugim oblicima stjecanja proizvoda i usluga na tržištu sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U SJENI RATA I USKOK-A Dok se Plenković zabavlja, sindikati prijete štrajkom: O njihovu zahtjevu nije rekao ni riječ

Navedeni Zakon, dodaju iz Državnog inspektorata, temeljni je propis kojim se uređuje zaštita osnovnih prava potrošača, kako bi se osiguralo uživanje visoke razine zaštite ekonomskih interesa potrošača.

Napominjemo kako se formiranje cijena u sektoru trgovine i usluga određuje slobodno, a u skladu sa pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi.

Pročitajte i ovo Drvo za ogrjev - 1 Zbog rasta cijena energenata Raste potražnja za jeftinijim načinima grijanja: Narudžbe za sljedeću sezonu već su počele

Od 1. travnja Vlada je smanjila PDV na cijeli niz proizvoda, među kojima i na jestiva ulja i masti, s 13 posto na 5 posto. No, iz HZUP-a napominju da im se "stalno javljaju potrošači koji kažu kako nisu u trgovinama pronašli smanjene cijene".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene