Obavijesti Video Pretražite Navigacija
beroš obećao novu uredbu

Štrajk u sanitetu se privremeno prekida: "Ako se do srca sezone ne ispune obećanja, ide se u potpunu obustavu rada"

Predstavnici sindikata medicinskih sestara i tehničara došli su u četvrtak ujutro na sastanak u Ministarstvo zdravstva oko štrajka saniteta, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica. Dogovoren je privremeni prekid štrajka.

Nakon sastanka u ministarstvu novinarima se obratio ministar Vili Beroš i obećao da će za dva mjeseca donijeti novu uredbu i izjednačiti koeficijente u sustavu saniteta, javila je reporterka Dnevnika Nove TV.

Sindikati će privremeno obustaviti štrajk, no ističu kako će, ako se do srca sezone ne ispune obećanja, ići u potpunu obustavu rada.

Sutra normalno sanitet počinje s radom

"Postignut je dogovor, štrajk se obustavlja i sutra normalno sanitet počinje s radom", izjavio je Hini sindikalni povjerenik Vladimir Markuš nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Na sastanku su dobili obećanje da će se uredbom riješiti status vozača saniteta koji više neće imati radno mjesto "vozača-dostavljača na lakim teretnim vozilima".

"Postajemo vozači saniteta i službeno s pripadajućim kooeficijentom - 0,90", kaže Markuš te ističe da se na donošenje uredbe obvezao ministar Vili Beroš, a iza obećanja stoji premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

Krajnji rok za donošenje uredbe i novo obračunavanje plaća vozačima saniteta je dva mjeseca, u suprotnom, kaže Markuš, sindikati će ponovno pokrenuti štrajk.

"Onda krećemo s totalnom obustavom rada. Naime ovaj tjedan je radilo, unatoč štrajku, 30 posto vozača saniteta po domovima zdravlja. No u slučaju ponovnog pokretanja štrajka, sto posto vozača neće raditi", poručuje Markuš.

Uredbom će dobiti radno mjesto - vozač saniteta s pripadajućim koeficijentom 0,90 (sada je 0,776). Ispregovarani koeficijent niži je od onoga koji imaju vozači u Hitnoj medicini (0,95), jer je njihov posao složeniji.

Dogovoreno je i da se svi poslovi, koje će sanitet odrađivati, a ulaze u domenu Hitne, moraju platiti po koeficijentu kojim su plaćeni vozači i sestre Hitne medicine.

"Ići će uredba prema domovima zdravlja i to će morati biti plaćeno", kaže Markuš.

Dodaje i da će iduće godine biti donesen novi granski kolektivni ugovor gdje će biti ispregovarani još neki dodaci za sestre u sanitetu kako bi im se podigla primanja.

Ministarstvo: Štrajk je nelegalan

Ministarstvo zdravstva u srijedu je priopćilo kako se poduzimaju koraci za skoro rješavanje zahtjeva vozača saniteta, uz ocjenu da je njihov štrajk nelegalan jer su njime zakinuti brojni pacijenti.

Vozači saniteta bili su u štrajku od ponedjeljka i kazali kako će ostati sve do donošenja uredbe kojom bi se izjednačile na razini cijele države njihove plaće koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Imamo razumijevanja" Ministar Beroš najavio rješenje za vozače saniteta: Oštro isprozivao bivšu SDP-ovu Vladu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oštra reakcija Udruga za promicanje prava pacijenata prozvala štrajkaše u sanitetu: "Direktni ste krivci za nastalu štetu"

"Ministarstvo i Vlada poduzimaju sve u okvirima financijskih mogućnosti da se riješi statusni i financijski problem zaposlenika u sanitetskom prijevozu, star više od 11 godina iz doba Vlade SDP-a i njihovih koalicijskih partnera. Vjerujemo da će se vrlo brzo pronaći zadovoljavajuće rješenje tog pitanja", ističe Ministarstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene