Predstavnici sindikata medicinskih sestara i tehničara došli su u četvrtak ujutro na sastanak u Ministarstvo zdravstva oko štrajka saniteta, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica. Dogovoren je privremeni prekid štrajka.


Nakon sastanka u ministarstvu novinarima se obratio ministar Vili Beroš i obećao da će za dva mjeseca donijeti novu uredbu i izjednačiti koeficijente u sustavu saniteta, javila je reporterka Dnevnika Nove TV.

Sindikati će privremeno obustaviti štrajk, no ističu kako će, ako se do srca sezone ne ispune obećanja, ići u potpunu obustavu rada.

Sutra normalno sanitet počinje s radom

"Postignut je dogovor, štrajk se obustavlja i sutra normalno sanitet počinje s radom", izjavio je Hini sindikalni povjerenik Vladimir Markuš nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Na sastanku su dobili obećanje da će se uredbom riješiti status vozača saniteta koji više neće imati radno mjesto "vozača-dostavljača na lakim teretnim vozilima".

"Postajemo vozači saniteta i službeno s pripadajućim kooeficijentom - 0,90", kaže Markuš te ističe da se na donošenje uredbe obvezao ministar Vili Beroš, a iza obećanja stoji premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

Krajnji rok za donošenje uredbe i novo obračunavanje plaća vozačima saniteta je dva mjeseca, u suprotnom, kaže Markuš, sindikati će ponovno pokrenuti štrajk.

"Onda krećemo s totalnom obustavom rada. Naime ovaj tjedan je radilo, unatoč štrajku, 30 posto vozača saniteta po domovima zdravlja. No u slučaju ponovnog pokretanja štrajka, sto posto vozača neće raditi", poručuje Markuš.

Uredbom će dobiti radno mjesto - vozač saniteta s pripadajućim koeficijentom 0,90 (sada je 0,776). Ispregovarani koeficijent niži je od onoga koji imaju vozači u Hitnoj medicini (0,95), jer je njihov posao složeniji.

Dogovoreno je i da se svi poslovi, koje će sanitet odrađivati, a ulaze u domenu Hitne, moraju platiti po koeficijentu kojim su plaćeni vozači i sestre Hitne medicine.

"Ići će uredba prema domovima zdravlja i to će morati biti plaćeno", kaže Markuš.

Dodaje i da će iduće godine biti donesen novi granski kolektivni ugovor gdje će biti ispregovarani još neki dodaci za sestre u sanitetu kako bi im se podigla primanja.

Ministarstvo: Štrajk je nelegalan

Ministarstvo zdravstva u srijedu je priopćilo kako se poduzimaju koraci za skoro rješavanje zahtjeva vozača saniteta, uz ocjenu da je njihov štrajk nelegalan jer su njime zakinuti brojni pacijenti.

Vozači saniteta bili su u štrajku od ponedjeljka i kazali kako će ostati sve do donošenja uredbe kojom bi se izjednačile na razini cijele države njihove plaće koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Ministar zdravstva Vili Beroš Ministar Beroš najavio rješenje za vozače saniteta: Oštro isprozivao bivšu SDP-ovu Vladu

Sanitetsko vozilo (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Udruga za promicanje prava pacijenata prozvala štrajkaše u sanitetu: "Direktni ste krivci za nastalu štetu"

"Ministarstvo i Vlada poduzimaju sve u okvirima financijskih mogućnosti da se riješi statusni i financijski problem zaposlenika u sanitetskom prijevozu, star više od 11 godina iz doba Vlade SDP-a i njihovih koalicijskih partnera. Vjerujemo da će se vrlo brzo pronaći zadovoljavajuće rješenje tog pitanja", ističe Ministarstvo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju