Prosvjed blokiranih građana, arhiva (Foto: Pixell)
Prosvjed blokiranih građana, arhiva (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Udruga Blokirani zatražila je u nedjelju da Ministarstva pravosuđa hitno zaštiti od nekontroliranog uvida osobne podatke blokiranih građana, objavljene na internetskim stranicama Ministarstva.


"Ulaz na e-Oglasnu ploču pravosudje.hr slobodan je i za 'ukrajinskog hakera' koji nakon što prođe test i odgovori na teško pitanje koliko je 3+0; može besplatno, neometan uzeti, odnijeti, i prodati osobne podatke stotine tisuća hrvatskih građana, njihov OIB, adresu stanovanja, rješenje o ovrsi, iznos duga, popis vjerovnika ...", upozorava Udruga u priopćenju.

Vezani članci Ministar pravosuđa Ivan Malenica Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo broj molbi za pomilovanje, 46 zahtjeva dolazi iz braniteljske populacije Pripreme za obilježavanje 26. obljetnice Oluje u Kninu - 1 Ministarstvo pravosuđa o zahtjevima iz BiH: Ne radi se o optužnicama već o zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć

Ističu da je riječ o podacima koji, ako su zloupotrebljeni, mogu nanijeti nepopravljivu štetu oštećenom građaninu, vjerovniku pa i Republici Hrvatskoj.

Zbog toga traže da se osobni podaci svih građana RH objavljeni na e-pločama odmah zaštite od nekontroliranog uvida te ocjenjuju da je Ministarstvo ovim činom propustilo zaštititi slobodu pojedinca što su tradicijske vrijednosti zapadne demokracije.

U priopćenju podsjećaju kako Ustav RH svakom se jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka te ističu da blokirani građani nisu zločinci da bi imali manji stupanj pravne zaštite. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju