SDP je predstavio svoje rješenje za blokirane građane, a njegove su najvažnije odrednice deblokada građana skraćenim postupkom osobne nagodbe te ukidanje velikih troškova naplate duga.

Galerija


"Problem ovrha i blokiranih postoji godinama, posljedica je niskih plaća i mirovina te nejednakosti u društvu. SDP ima rješenje: naš je cilj blokirane građane osloboditi dužničkog ropstva i zaustaviti kamatarenje građana", istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za novinare na kojoj je SDP predstavio svoje, kako tvrde, rješenje za deblokadu građana.

Ona bi se, prema predstavljenom, mogla postići skraćenim postupkom osobne nagodbe te uvođenjem elektronskog sustava naplate.

"Blokiranih je u Hrvatskoj oko 320 tisuća i unatoč činjenici da imamo gospodarski rast, taj se broj ne smanjuje. Drugi su problem ovrhe. Cilj ovrhe mora biti naplata duga, ali ona ne smije ugrožavati pojedinca odnosno dužnika. Osobni stečaj nije polučio uspjeh. Postupak treba pojednostaviti, ubrzati i pojeftiniti", istaknuo je saborski zastupnik Peđa Grbin i pojasnio mjere koje predlaže SDP.

"Uveli bismo skraćeni obavezni postupak nagodbe. Zbog elementa dobrovoljnosti manje od 1000 ljudi godišnje zatraži taj postupak. Treba uvesti obavezni postupak nagodbe u situaciji kada dužnik nema imovine i kada je blokiran za manje od 10.000 kuna na period duži od godine dana. Takav postupak odmah bi se zatvorio, a trošak postupka išao bi na teret države, odnosno proračuna. Kada dužnik ima imovinu, onda bi i on plaćao, ali paušalno prema razredima", obrazložio je Grbin.

Naglasio je i da se ne može na isti način tretirati dužnika koji je, primjerice, počinio kazneno djelo kao onog koji zbog neimaštine nije mogao podmirivati svoje obveze.

SDP predlaže i uvođenje e-ovrhe za postupke do 5000 kuna, pa bi se na taj način isključili posrednici, poput javnih bilježnika, odvjetnika...

"Više ne bi bilo situacija da dugujete 200 kuna, a trošak je 800 kuna. Jedini trošak bila bi dostava. Potrebno je smanjiti i naknade FINA-e", istaknuo je Grbin dodajući kako bi se prema prijedlogu SDP-a glavnica otplaćivala zajedno s kamatama, tako da bi se 50 posto plaćenog uvijek odnosilo na glavnicu.

Vezani članci Davor Bernardić s bivšom suprugom Irenom (Foto: Arhiva/Sanjin Strukic/Pixsell) Razveo se Davor Bernardić: Samozatajnoj bivšoj supruzi davao je instrukcije, a onda su se zaljubili Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) Zmajlović: "Ne znam što je u glavi našeg predsjednika"