Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Blokirani od Predsjednice traže sazivanje tematske sjednice Vlade.


Udruga "Blokirani" od Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović traži sazivanje tematske sjednicu Vlade s temom “Blokirana Hrvatska, ovrhe, demografija, Ustav”.

Njihov poziv prenosimo u cijelosti: 

Upotrijebite svoje pravomoći i svoj utjecaj, kako bismo se ujedinili u posebno važnoj obvezi da se Hrvatska oslobodi pozicije porobljavanja države od strane posebnih interesa te otvori za novi horizontalni, izravni učinak odlučivanja na dobrobit svih.

Već je jasno da se “novim Ovršnim” neće temeljito riješiti problem Blokiranih.

Iz preambule prijedloga vidljivo je da nema političke volje preobrazbe pravnih normi regulatornih aktivnosti tijela i organizacija koje su pod autoritetom države, a koje imaju materijalni interes i specijalne ovlasti u održavanju krize prezaduženosti konstantnom (FINA, javni bilježnici, agencije za trgovanje dugom, financijske institucije, banke).

Podaci jasno oslikavaju materijalni interes “posebnih” na teret mnogobrojnih :

Prosinac, 2013. godine, 307 466 kućanstava duguje 24,25 milijarde kuna.
Prosinac, 2017. godine, 319 752 kućanstava duguje 42,76 milijarde kuna (FINA).

Ovršnim bi se morao efektivno smanjivati dug, ne dugotrajno povećavati!
S obzirom na to da države članice EU sličan problem nemaju, mora se otkloniti uzrok, hitno!

Točno je da su nacionalni sudovi dužni tumačiti nacionalno pravo.
No načelo posrednog učinka obvezuje nacionalne sudove da ukupno nacionalno pravo, moraju tumačiti u skladu s ukupnim europskim pravom (Predmet C-106/89 Marleasing), a od slučaja Golder smatra se da bi bilo u neskladu s duhom Konvencije o ljudskim pravima kada bi se državama dopuštalo, da manipulirajući nadležnošću, procesna prava zaobilaze stavljajući pojedine predmete u nadležnost tijela na koja se ne bi primjenjivali svi standardi poštenog suđenja.

Površni populizam kompletne političke sfere, vrijeđa.
Primjerice, svaka stranka će olako reći da sami pišu svoj Ovršni, jer se “ovršni” ove sezone nosi.

A u međuvremenu u Hrvatskoj raste novi model siromaštva, zaposleni.

Ljudi masovno odlaze daleko, u države gdje se populizam ne prodaje kao mutacija izborne volje naroda, gdje ne postoji stalna kriza javne administracije, i gdje se načelo nepristranosti u zakonima i njihovoj aplikaciji redovito ne krši.

Potreban je hitan i razmjeran odgovor pravodobne zaštite ugroženih.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Predsjednica uputila pismo premijeru Plenkoviću: "Primite Blokirane i riješite njihov problem" Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Grabar-Kitarović: "Najveća ugroza je demografska depopulacija"